Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2017 21:44 - Защо руския Патриарх в навечерието на Революцията говори несъстоятелни неща и напълно неграмотни недомислици
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 4507 Коментари: 6 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На 2 и 3 ноември т.г. в руската преса беше публикувано изказване на Патриарх Кирил („ng.ru” – 3.11.2017  г. в ефира на програмата  „Слово пастыря”, в което се обсъжда и осъжда известния лозунг на Великата френска революция : „равенство, братство, свобода” и неговото използване от Великата Октомврийска революция.    По мнението на Патриарха, крахът на идеологията на социализма и комунизма в края на ХХ-я век е станал възможен и затова, че вътрешната логика на революционния призив съдържал елементи, които унищожават и трите революционни идеала – и свободата, и равенството, и братството.

            Такъв подход говори, че Патриарха се е захванал с непосилната за него философска задача за същността на човешкия прогрес и за неговите движещи сили –еволюцията и революцията. Вероятно, по неоспоримия факт, че революцията отново стана актуална.

            Да видим, какви ги реди Патриарх Кирил :

            „Ако има свобода, не може да има равенство. Свободата е просто ливада, по която растът цветя и трева, и всяка трева  расте според своите вътрешни сили. Няма равенство : една е по-силна, друга – по слаба, а трета въобще не се вижда. А, ако равенство е постриганата  ливада, всички са равни, но няма свобода. Ако по този въпрос се бяха замислили нашите псевдо-интелектуалци, ако подобно сравнение би им хрумнало и би се разпространило в масовото съзнание, може би хората щяха да се отнесът по-внимателно към този съблазнителен лозунг (става дума за лозунга на френската революция. Бел. моя)..

            Може да се задават и много други критични въпроси относно френския революционен „слоган”. Например, а какъв е критерия на тази свобода ? Къде са неговите граници ? Кой определя нормата за тази свобода ? Къде е границата между свободата и произвола ? Къде е границата между анархия и престъпление ? Този аргумент вече са се научили да го парират и отговарят :свободата се ограничава от законите! Но винаги ли законите са справедливи ? Винаги ли в закона лежи нравствено чувство ? И ако лежи, кой определя параметрите на това чувство ? Къде е критерият на истината ? Днес нравствените понятия се преосмислят, както е било в цялата история на философията. Това, което е добро за един, може да бъде зло за друг. Спомнете си марксическия принцип : „добро е това, което е добро за работническата класа”. Френският лозунг унищожава всички фундаментални права на човека още и заради това, защото френските революционери са го измислили без Бога. Без абсолютната истина на Божественото битие няма нито свобода, нито равенство, нито братство, а има сомо игра на думи и черна магия”.

            На всеки човек завършил поне средно образование подобна тирада звучи налудничево. Но тя говори много и за човека Кирил.

            Патриарх Кирил не знае, или се прави, че не знае, нито елементарната философия, нито философията на религията, нито философията на Ренесанса, нито философията на марксизма.

         Много кратко, за френските революционери  свободата означаваше свобода от феодалното робство, равенството – равенство пред законите, братството – справедливост на общото Благо!

          За марксизма свободата е осъзната необходимост, равенството-унищожаването на класите, братството – от всекиго според способнистите, на всекиму според нуждите !

            За истината, патриархът трябва да е чел Кант, но явно не го е направил „Истинета – казва Кант – е съгласуване на едно познание с предмата” (Критика на чистия разум- Из-во на БАН.София, стр.167). Това е принудило марксизма да въведе човешката практика като критерий за истина.

            Но главното, което „стиска чепика” на Патриарха, че и двете революции бяха атеистични. Такова беше времето тогава, такова е времето сега. Или, както е казал пак Кант, това е природната необходимост на човешкия прогрес (необходимост – съществуване на един премет във всяко време...Отнесено към човешкия прогрес – безусловна необходимост на явленията. Пак там, стр. 456).

            Що се отнася до религията, то тя смята за еднствено свободен само Абсолюта (другото име на Бога). Това означава, че Човека няма никаква Свобода (с изключение на „свободната воля”, която, каквото и да е то, не може да надмине абсолютната свобода на Бога). Когато настъпи време „свободата” да получи практическо приложение, тя трябваше да бъде освободена от абсолюта, т.е. Рая да бъде пренесен на земята и да стане достъпен на живия Човек. Това означаваше на хората да се даде реална перспектива, надежда. Това го направи атеизма !

            Тук и в това Патриарха е прав. Атеистичните революции му пречат, пречат на всяка религия. Не дай Боже нещо подобно пак да се случи в Русия. Бърза да опорочи самата същност на двете революции, да унищожи идеята за тях. Но това компрометира Православието и не му отрежда щастливо бъдеще. Ще напомним на Патриарха как помпозно отбелязват французите началото на Френската революция – Денят на превземането на Бастилията –символът на феодалното Зло. При Октомврийската революция, такъв символ беше Зимният дворец. Затова въстаналия народ  щурмува първо него.

            Каквото и да прави Руския Патриарх актуалността на революцията е вечна и, уви, не зависи от него...!




Гласувай:
5



1. nagodi62 - Много си далече от Патриарха
08.11.2017 21:51
Много си далече от Патриарха
цитирай
2. merlin68 - Аз, признавам си, не съм много св...
08.11.2017 22:59
Аз, признавам си, не съм много сведущ в научния комунизъм, както и във философията на религията, но си мисля, че те доста си приличат в някои неща.
Християнството в своя зародиш не е било религия, а революция. Революция, удавена в кръв. Героите са били мистифицирани и са получили религиозен ореол. В процеса на това описване и обожествяване на тези герои, пишещите им последователи са стигнали до гениалната идея да вдигнат на небето, това което революционерите са се борили да направят на земята. Така се създава църквата която проповядва, че всеки ще отиде в Рая, ако слуша на земята. И ето църквата вече 2000 години богатее и просперира в света и е на почит при всяка власт, въпреки, че проповядва почти същите ценности като комунизма. Е, ако ги обещаваше на земята, а не в Рая, отдавна да са я погребали царете:)
Комунистите също направиха революция подобно на Христос, и дори победиха. Обаче с течение на времето и в този свален на земята Рай, религиозните деятели надделяха. Кастата на тези жреци, подобно на предците си, счетоха за нормално да са по-равни от останалите братя и по-свободни да правят каквото си искат. А останалите безкласови елементи залъгваха с "научени" теории за неизбежността на комунизма. Обаче колкото по-много равна ставаше класата на жреците (в иначе безкласовото общество), толкова по-ясно се виждаше как комунизма, подобно на Рая, отлита в небето.
цитирай
3. krumbelosvet - Ох, май
09.11.2017 08:33
Ох, май и патриархът, като папата, РАБОТИ за някаква ЦЕЛ. Не е за вярване, че интелигентността на патриарха е на равнището на неговата "ливада на равенството". Както не е за вярване, че папата не знае "Господната молитва", по-извистна като "Отче Наш", за която Исус е казал "А вие се молете така". Та, знае папата, но в интерес на банкстерите допуска да са молим ЗА ПАРИ за издръжка на семейството (в едно интервю преди около половин година).
цитирай
4. podvodni - Ето защо някои изпитват панически ...
09.11.2017 22:04
Ето защо някои изпитват панически страх от Руската православна църква и патриарх Кирил - ми защото имат смелостта, свободата и силата да кажат истината раво в очите !
Какво критикува Кирил ? Критикува две Ре-еволюции които прикрити под красиви масонски лозунги, върнаха Еволюцията на хората столутия назад. А другото което е важно, че тези Ре-еволюции са плод не просто на масонството но на хазаро-масонството . В днешно време същите тези лозунги докараха и наложиха чрез силата на законите еднополовите бракове, инцеста, содомията, некрофилията, треият пол и силовото налагане на демократични цености.
цитирай
5. krumbelosvet - Ре-4
10.11.2017 16:17
Не против революциите, против РАВЕНСТВОТО говори той, като че ли има ИДИОТИ, които искат еднакво високи, умни, бързи, красиви и т.н. хора. А човечно ли е, както пише Радой Ралин за бедния квартал (в какъвто съм роден)
В този стар квартал, където
сродява всички бедността,
и още непроходило детето
ДО ГРОБА ЗНАЙ СИ УЧАСТТА...
Та човечно ли е от детската градина да започне ПРОПАСТТА между бедни и богати?
А за цветните "революции" американски патент, който обеси без вина Саддам и изнасили с пръчка Кадафи, и заля арабския свят с кръв, кво да кажем?
цитирай
6. radostinalassa - Не се чудете
26.12.2017 08:43
Патриарх Кирил нарече нашите предци славяните варвари, почти животни.
Явно той също е хванал Господ, т.е. Сатаната за шлфера. Още преди години той имаше доста милиони от фирмите си. Това не става без изпълнение на съответни задачи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1948289
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031