Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2011 18:42 - Постинг на проф. Евгени Гиндев
Автор: jelezov Категория: Политика   
Прочетен: 7467 Коментари: 21 Гласове:
2

Последна промяна: 22.11.2011 18:48


- БЮДЖЕТЪТ, ДЯНКОВ И ЦЯЛОТО ОПОЗИЦИОННО ВОИНСТВО

Автор: gindev Категория: Други   image
Прочетен: 53 Коментари: 2 Гласове: 4

 


 


В България се живее зле. Казано открито – много зле. Само в последните година и половина основното ядене на безработните и бедните пенсионери – баничките – са увеличили цената си два пъти.Властта, скрита зад удобния тезис за криза, „коли, беси , бие, псува и глоби народ поробен” (Хр.Ботев).

            Върви парламентарната баталия за бюджета през 2011 г. Неговата съдба ще се реши от депутатите, народа няма да бъде питан. Основният довод е, че бюджета може да бъде проумян само от незначителен брой професионални икономисти. В голяма степен това е така, но доводът автоматично изключва 98% от депутатите, които и хабер си нямат от „висша” икономика. Пълното разбиране на бюджета изисква познаването на голям обем данни, които са достъпни само на министерство на финансите. Това позволява на министъра на финансите да спекулира с информация, което се и прави, без мнозинството депутати дори да се усетят. Излиза, че обсъждането на бюджета се превръща в поредната лъжлива показност на гласност и откритост или, че пак ще залъгват народа с „макроикономическа стабилност”, „балансиран бюджет” и ще продължават да го ограбват.

            Може ли с нещо да се промени тази игра ?

            Може и отговорността за това можене лежи преди всичко на опозицията. Просто тя трябва да се напъне и да преведе въпросите на националната бюджетна политика в понятия  разбираеми за всеки гражданин. Трябва, поне в общи черти, дебитът и кредитът да се преведат в часове работно време за седмица. Тогава хората веднага ще разберат, какво значи всеки да работи два или десет часа седмично, за да издържа парламента, правителството и президентството и какво, определен брой часове – за образование, здравеопазване, наука, отбрана, полиция и т.н. Хората ще разберат колко часа ще работят за данъците и тегобите   и колко часа – за себе си. С други думи, хората ще разберат на каква експлоатация  са подложени и съгласни ли са да търпят тази експлоатация, както и колко, и какво ще получат от държавата и намират ли това „колко и какво” за достатъчно. Това дава възможност за изказване на становища и за борба за отстояване на тези становища.

            Бюджетът се базира на две много прости идеи : (1), дебитът трябва да бъде по-голям от кредита и (2), при вземане на решения, засягащи производството и възпроизводството на действителния живот на народа, не се вземат под внимание така наречените „икономическа логика” и „икономическа ефективност”. Ако пък трябва да се има предвид митичната икономическа криза, каквато няма – има системна криза на строя – тежестта на кризата трябва да се носи, в най-лекия случай – пропорционално от всички слоеве. За екстремният случай народа казва : плаща този, който е ял, пил и се е веселил !

            Постигане на смисъла на всеки бюджет не е толкова трудно, ако обществеността, народът е запознат с изходната база, върху която той се гради – съществуващото положение. За нещастие на българите и на България, това е една от най-охраняваните тайни на властта. Вече 22 години никой от властниците не говори по тази тема, няма открито и достъпно артикулиране на истината. Една от организациите, която е призована да информира обществеността по този въпрос – Националния статистически институт - е в трудното положение да оцелее като угодничи пред своя работодател. В народа наричат статистиката стъкмистика и за това има достатъчно основания. Греховете на официалната статистика навсякъде по света са три : замълчаване на определени показатели ; деформиране по смисъл на други ; открита фалшификация.

            За нашата страна към замълчаването на определени показатели ще отнесем : националното богатство на страната, размерът на интелектуалния капитал ; частта инвестиции в % от БВП ; процентът население отнасящо се към социално декласираните групи в % от общата численост ; относителната тяжест на не рентабелните предприятия ; социалната инфлация ; равнище на сумарния данък върху доходите ; частта на чуждестранния капитал в българската икономика (общо и отделно по имущество, по печалба и по акции) ; разликата между цената на производителя и крайната пазарна цена.

            Деформираните по смисъл показатели са : средна годишна инфлация ; равнище на безработицата ; структурата на БВП ; разликата между доходите на 10% най-богати българи и на 10% най-бедни.

            Открита фалшификация се предполага по следните показатели : темпът на нарастване на БВП ; разликата по БВП на различните региони (области) ; обемът на сивата икономика ; разликата между административно определените цени на естествените монополи и реално плащаните от населението ; ефективността на модернизацията в % от разходите.

            Друго важно нещо, което обществото трябва да знае, за да изгради своето отношение, е философията на бюджета. Това са набори от принципи, които бюджетната политика стриктно спазва. За обикновените хора най-важният е : имат ли статута на стоки и услуги здравеопазването, образованието, културата и живота на пенсионерите ? С други думи, трябва ли за тях да се плаща ?! Това е, едва ли не най-важния икономико-финансов въпрос, по който никой политик или държавник не желае да вземе открито отношение. Но точно от отговора на този въпрос зависи какъв ще бъде и бюджета – социален или геноциден.

            Бюджетът на ГЕРБ е характерен с две безумия : (1), натрупване на числа без цели, програми и мерки за реализацията им (Пламен Орешарски) и (2), възлагане на пенсионната реформа на министерство на финансиите (Иван Нейков). Подобни изпълнения показват или прогимназиална компетенция, или зловреден геноциден замисъл по чужда поръчка, целящ спасяване на богатите за сметка на бедните. И в двата случая имаме работа с остро политическо заболяване на управляващите, изразено в институционна диктатура и пълно маразматично скъсване с причинно-следствената реалност. Така например, предложенията на С.Дянков за пенсионната реформа почиват върху предположението, че трудоспособността не зависи от възрастта, което е дълбоко антинаучно и противоприродно.

            Вижда се, че ако мнозинството от българското население познават истинското състояние на държавата и се ориентират във философията на бюджета, могат да заявят своето отношение далече по компетентно и отговорно, отколкото това правят парламентарно представените политически партии.

            От друга страна, обществените отношения към бюджета изразяват в скрит вид отговорността на народа за своя последен избор (местните и президентски избори). Той прие тези избори като поредната игра на демокрация, без да си дава сметка, че демокрацията не е избор на хора, а избор на идеи. За това свое безхаберно, шоу-отношение сега ще трябва да се плаща.

           Всички предложения по корекцията на бюджета направени от политически партии и граждански организации притежават основна слабост – те са издаржани по смисъл и стилистика в същата парадигма, върху която е направен и самият бюджет. Те се стремят да го подобрят от гледна точка на авторите, докато той се нуждае от друг подход, от друг смисъл и от друго съдържание. Провежданата бюджетна политика е идеологията на Милтон Фридман, настървено прилагана у нас от верните оръженосци на Световната банка. Тя няма място в България, която е социална държава по Конституция. На народа не е нужна конструктивна опозиция. На народа е нужна безкомпромисна опозиция. Дейността на такава опозицията трябва да се съсредоточи върху привеждането на бюджета във вид разбираем за народа и той, бюджета, да се интерпретира от гледна точка на непосредствените интереси на хората. Може да бъдем сигурни, че тогава ще се разкрият неподозирани машинации и умопомрачителен финансов геноцид, след което правителството ще трябва да подаде оставка, за да не бъде пометено от справедливия гняв на народа.           


    Нагоре  


 



 

Препоръчай за вълна   Направи твоя вълна   Добави към твоята вълна Гласувай:   4   0
Гласували сте! //a2a_linkname="Blog.bg"; //a2a_linkurl="http://blog.bg"; a2a_onclick=1; a2a_num_services = 8; a2a_track_links="ga"; a2a_prioritize = ["twitter","facebook", "Piron.bg"]; a2a_custom_services=[ [ "Piron.bg", "http://www.piron.bg/node/add/drigg/?url=A2A_LINKURL_ENC", "http://blog.bg/favicon_piron.jpg" ] ];


 

 


 

Прочелите постинга прочетоха и:
КАКВО Е "ЛИЧНА СВОБОДА"
АЗ НЕ ВЯРВАМ, ЧЕ ТЪГАТА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ
 


 

  цитирай
  Редактирай | Изтрий


Тагове:   бюджет,   дянков,   Форд,   жижек,   гиндев,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Современные мастером занимает лучшие элементы дизайна
25.01.2012 16:47
<a href=http://invit-mebel.ru/>Заказать шкаф купе</a>
Современные мастера
Современные мастером занимает лучшие элементы дизайна из миссии, искусств и ремесел, середине столетия современной и в Пасадене школу и создает то, сколько в данный момент и вневременной. От подвергаются столярных и носилок мотивы для промышленного оборудования, эти куски arena€ ™ т стесняйтесь продемонстрировать структурные детали, которые поставил их побратим от друга.
<a href=http://invit-mebel.ru/>шкаф купе</a>
С его наитие из миссии и ход дизайн искусств и ремесел, леса и отделки современной ремесленник являются неотъемлемой частью каждого piecea€ ™ s общий требование и стиль. Виниры являются сорта вишни собрание в сочетании с деревенской клен, красное дерево и mindi твердых.

<a href=http://invit-mebel.ru/><img>http://invit-mebel.ru/images/stories/compartment%20case.png</img></a>
цитирай
2. анонимен - vkbot.ru - программа скачивания музыки вконтакте бесплатно
24.03.2012 11:45
мировой веб ресурс http://vkbot.ru/ - видео вконтакте программа, программа +для раскрутки группы вконтакте, <a href=http://vkbot.ru/?page=1>вконтакте</a>, программа +для вконтакте друзей, скачать программу +для взламывания вконтакте и многое другое.
цитирай
3. анонимен - buy viagra 419 17308
17.10.2012 11:57
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#2330>buy viagra online</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#1019>buy generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#10779 buy viagra
цитирай
4. анонимен - payday loans online 593 2167
17.10.2012 13:24
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#1288>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#10947>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#6021 payday loans online
цитирай
5. анонимен - purchase kamagra 3217
20.10.2012 07:51
<a href=http://orderkamagranow.com/#sombt>cheap kamagra</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#foenn >kamagra oral gel</a> , http://orderkamagranow.com/#mzupo order kamagra online
цитирай
6. анонимен - levitra 10 mg 840
20.10.2012 13:58
<a href=http://orderlevitrahere.com/#lvrtt>levitra without prescription</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#hfpqx >levitra online without prescription</a> , http://orderlevitrahere.com/#yferf levitra 20 mg
цитирай
7. анонимен - cheap generic cialis 11926
21.10.2012 05:08
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#tgaub>cialis online</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#ipnso >buy generic cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#fnvil buy cialis
цитирай
8. анонимен - payday loans 435 14788
21.10.2012 12:00
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#16622>payday loan</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#8801>payday loans</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#18888 payday loan
цитирай
9. анонимен - buy viagra 706 1371
21.10.2012 14:36
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#10810>buy generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#1691>generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#567 buy generic viagra
цитирай
10. анонимен - buy viagra online 11265
23.10.2012 00:26
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#ukvfb>generic viagra</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#vsmuy >buy cheap viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#xrccm viagra 25 mg
цитирай
11. анонимен - payday loans 963 7470
23.10.2012 03:40
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#2230>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#7050>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#15674 payday loans
цитирай
12. анонимен - generic cialis 707 14521
23.10.2012 04:34
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#18573>generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#12911>buy cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#17105 buy generic cialis
цитирай
13. анонимен - buy cialis online 7958
24.10.2012 07:50
<a href=http://cialisstorehere.com/#mgikj>generic cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#covnp >buy cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#araub buy cialis online
цитирай
14. анонимен - buy viagra 19273
24.10.2012 14:06
<a href=http://viagrastorehere.com/#oecgj>buy viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#yzvez >viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#qfdcg viagra online
цитирай
15. анонимен - kamagra online 12860
25.10.2012 01:03
<a href=http://kamagrastorehere.com/#piwpg>generic kamagra</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#lqgep >generic kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#ucwsi buy kamagra online
цитирай
16. анонимен - order levitra
25.10.2012 02:39
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#3073 - buy cheap levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#2967>cheap levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#1421 online
цитирай
17. анонимен - buy generic cialis 868 11719
25.10.2012 19:40
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#11299>buy cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#14982>buy cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#16707 cialis online
цитирай
18. анонимен - fast cash advance payday loans 17756
27.10.2012 04:56
<a href=http://fastcashloanshere.com/#tomma>payday loans</a> - <a href=http://fastcashloanshere.com/#hzkbi >advance payday loans</a> , http://fastcashloanshere.com/#gntvy fast cash advance payday loans
цитирай
19. анонимен - levitra online without prescription 18800
01.11.2012 06:14
<a href=http://cheapgenericlevitranow.com/#bpuqb>levitra 10 mg</a> - <a href=http://cheapgenericlevitranow.com/#qyxwi >buy generic levitra</a> , http://cheapgenericlevitranow.com/#puyvz levitra without prescription
цитирай
20. анонимен - мастер по ремонту квартир дизайн проект 3 комнатной квартиры
03.11.2012 06:51
<a href=http://remroom.ru>ремонт трехкомнатной квартиры</a> Ремонт и отделка офисов, комнат или домов – это насущная на сегодняшний день проблема большинства людей, решившихся, наконец, привести в порядок свое жилище. Мало того, что улучшение – это занятие трудоемкое и напряженное, еще и найти достойную компанию, занимающуюся улучшением квартир или загородных домов сейчас практически нельзя. Дело в том, что все меньше и меньше в нашей стране остается организаций, делающих свою работу хорошо, эффективно и недорого. <a href=http://remroom.ru>ремонт квартиры серии</a>
Однако наша фирма является хорошим исключением из этого неприятного правила. Мы вот уже несколько лет занимается улучшением офисов, комнат, дач и еще ни разу нам не поступало от наших клиентов ни неприятных отзывов, ни каких-либо жалоб. <a href=http://remroom.ru>ремонт квартир электросталь</a> Большой опыт наших специалистов, а также высокий профессионализм всех без исключения наших работников, поможет сделать хорошо, качественно и – главное - доступно как косметический, так и капитальный ремонт. <a href=http://remroom.ru>дизайн квартир онлайн бесплатно</a> Современное оборудование, новые технологии планировки и дизайна, а также индивидуальный подход к каждому клиенту и гибкая система скидок сделали нашу организацию самой успешной на сегодня компанией, оказывающей услуги реставрации и отделке офисов, квартир или дач. <a href=http://remroom.ru>скачать дизайн квартир</a>
<a href=http://remroom.ru>ремонт квартир</a> <a href=http://remroom.ru>ремонт квартиры</a>
цитирай
21. анонимен - buy generic viagra 936 18752
05.11.2012 00:53
<a href=http://buyviagraonlinexpress.com/#15852>buy generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinexpress.com/#9268>buy viagra</a> , http://buyviagraonlinexpress.com/#3222 viagra online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jelezov
Категория: Политика
Прочетен: 762393
Постинги: 222
Коментари: 753
Гласове: 1615
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930