Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2012 17:35 - Отговор на "Андрешко"
Автор: jelezov Категория: Политика   
Прочетен: 2344 Коментари: 2 Гласове:
2



ОТГОВОР НА „АНДРЕШКО”

 

                                                     Желю Железов  

 

На 24 май в Блога на Андрешко (andreshko.blog.bg) се появи Постинг, който републикувам по-долу, за да му направя по-обширен анализ, отколкото бе възможно в моя Коментар (№ 37). Помествам и двата Коментара на Андрешко върху него. До този момент (28 май) Постинга му има 39 коментара, сред които има и глупави и умни, и леви и десни, и интересни и скучни.

 

ДА  НИ  Е  ЧЕСТИТ  ПРАЗНИКА, КОЙТО МОЖЕ  БИ  НЯМАШЕ  ДА  МОЖЕМ  ПРАЗНУВАМЕ!


         Сайтът DeSeBG.com публикува стенограмата от пленума на ЦК на БКП от 4 декември 1963 г., който
приема предложението на Тодор Живков Възможността България да стане 16-та република на СССР - чрез сливане не "от ден до пладне, а навеки, което ще бъде образец за всички страни" - съвсем не е мит, а широко обсъждана идея, по която дори е взето решение от Пленума на ЦК на БКП.

          Как ? С характерната за епохата аргументация и очакваната реакция на висшия партиен апарат, става видно от стенограмата от Пленума на ЦК на БКП от 4 декември 1963 г., който приема предложението на Тодор Живков.

       Това представляваше той по онова време.

        Обширният документ се публикува на части от сайта DeSeBG.com, чийто редактор е разследващият журналист Христо Христов.

      Досега стенограмата не е била публично  показвана.

     Пленумът на ЦК оценява като "забележителна проява на патриотизъм и интернационализъм"  инициативата на Живков и единодушно одобрява доклада му "за по-нататъшното най-тясно сближение и сливане в перспектива на НРБ със Съветския съюз".

        Партийната върхушка решава още, че трябва да се издигне "на качествено нова степен братската дружба и всестранното сътрудничество между нашата страна и Съветския съюз, да се създадат икономическите, политически и идеологически предпоставки за пълното обединение на двете наши братски страни".

        "Суверенитета народът го разбира да има ядене, да живее. Ето това е суверенитетът - щастие и благоденствие на народа. Ние работим за народа, а не за формата", обяснява Живков пред Пленума няколко месеца по-рано - на 13 юли 1963 г.

        "Тясното икономическо свързване със съветската страна още повече ще увеличи силата на нашата държава, още повече ще издигне нейната независимост. Заедно с икономическата независимост на страната ще укрепне и нейната политическа сила и влияние, защото тя все по-пълно ще се опира на гигантската мощ на Съветския съюз. Когато след години НРБ стане едно цяло със Съветския съюз, тя не ще загуби нищо от своя суверенитет и независимост, ще бъде във всяко отношение суверен и пълноправен член на общото семейство на съветските социалистически републики", развива идеите си тогавашният Първи.

        "Когато условията за сливане бъдат всестранно подготвени, тогава животът ще подскаже формата на обединението. Дали това ще бъде обединение под формата на федерация или нещо по-друго, това няма защо сега да се предрешава...

      Ние сме дълбоко убедени, като преценяваме условията в нашата страна, че в сравнение с другите социалистически страни, НРБ по-бързо ще се подготви за обединение със СССР", подчертава Живков.

        Историците посочват, че през 60-те години идеята е обмисляна много сериозно. Нито едно от решенията на партийната върхушка обаче не е било направено публично достояние. Причините изглеждат обясними.

       "Политбюро смята, че след този пленум не следва под никаква форма да се говори на когото и да било и където и да било. Защо? Ако ние започнем да говорим, ще плъзнат слухове. Ние не можем да говорим, тъй като този въпрос не е само наш. Този въпрос е и на Съветския съюз...

        Ние, Политбюро, смятаме, че не с такъв ентусиазъм цялата наша партия и народът ще възприеме това. Ще има среди, които няма да го възприемат. Да не забравяме, че великобългарският шовинизъм е много дълбоко вкоренен в някои среди и хора в нашата страна.

         Аз не говоря за бившите хора. Имам предвид членове на партията, особено в средите на интелигенцията и в някои среди на младежта. Ние трябва да държим сметка за това...", казва Живков.

        Стенограмата се публикува на части поради значителния й обем. В първа част се публикуват 41 страници с доклада на Т. Живков. Оригиналът на документа се съхранява в Държавна агенция "Архиви", откъдето DeSeBG.com е получил копие. 




     
Този Правешки хитрец беше съден в кокошкарски процес не като национален предател, а като дребен мошеник  с  чифт кърпени чорапи и скъсано одеало !!!

Коментари

 

         37. jelezov - За Злото, Доброто и истината
11:29

Този поститнг е наивна спекулация, която безпардонно афишира антикомунизма и русофобията на автора му, но скрито говори и за нещо друго – за интелектуалните му възможности. Умните хора, дори и когата са ниско образовани, знаят, че „Добро” и „Зло” са от т. нар. идеологически категории. Това, което е добро за едни, може да бъде зло за други. Това е тъкънта на цялата хилядолетна история и който не го е разбрал, трябва да се позамисли и да сведе до минимум замърсяването на ноосферата с глупости. На въпросния Пленум на ЦК на БКП се е обсъждало НЕ предложение за присъединяване на НРБ към СССР, а такова за водене на целенасочена политика за всестранно сближаване със СССР, което да доведе в дългосрочен план до сливане под някаква форма. Тук само кретен може да съзре „национално предателство”. Напротив, тази политика беше полезна и добра за България, защото водеше до бързо повишаване на жизнения стндарт на народа и до ИЗРАВНЯВАНЕТО на същия в рамките на социалистическата общност. На фона на всичко това как изглежда влизането ни в ЕС? Някой попита ли Суверена? А как изглежда битието ни в същия този ЕС? България е и ще продължи да бъде още дълго време най-бедната стана в ЕС. Относителното обедняване на страната като тенденция не може да се пречупи при условия, когата европейските субсидии се припокриват от членския внос, а западните компании изнасят ежегодно около 12-15 млрд лева чиста печалба (принадена стойност).

 

38. andreshko - jelezov - Интересен, високоинтелектуален коментар
13:40

обогатен с едно философско-биологическо понятие НООСФЕРА , т.е. област от земята, обхваната от разумната човешка дейност, сфера на разума, висш стадий в развитието на биосферата, свързан с възникването и развитието на човечеството и преобразявана в съответствие с потребностите на човека.
До тук с философията.
А сега нека не си играем с думите, а вникнем в тяхното същностно съдържание.
"Не се е обсъждало предложение за присъединяване на НРБ към СССР, а такова за водене на целенасочена политика за всестранно сближаване със СССР... което да доведе в дългосрочен план до сливане под някаква форма".
НЕ ВРАТ, АМИ ШИЯ !!!

НЕКА СЕГА ВИДИМ ЕТИМОЛОГИЧНОТО ЗНАЧЕНИЕ НА ДУМИТЕ :

СБЛИЖАВАМ - (гл.) приближавам, съединявам, присъединявам, допирам, слепим, поставям в съприкосновение, събирам, прилепям, долепям, доближавам, свързвам;

ПРИСЪЕДИНЯВАМ - (гл.) съединявам, сближавам, събирам, доближавам, придвижвам, приближавам, долепям, слепвам, прилепвам, включвам.

ПРИЯТЕЛСКИ ПРЕПОРЪЧВАМ НА АВТОРА НА ГОРНОТО "ТВОРЕНИЕ" - КОМЕНТАР, ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВА ПРИЯТНО ЗВУЧАЩИ ЕПИТЕТИ КАТО " КРЕТЕН", ДА СЕ ПООГРАМОТИ ОЩЕ МАЛКО, ДА СЕ ОТЪРСИ ОТ ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ОБРЕМЕНЕНОСТИ И ДА НЕ СЕ ОПИТВА ПО "СТАР ОБИЧАЙ" ЙЕЗУИТСКИ ДА ОБЯСНЯВА ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ, ТЪРСЕЙКИ " ОКСИМОРОННОСТ " В ДВЕ АБСОЛЮТНО ЕДНАКВИ ПО СМИСЪЛ И СЪДЪРЖАНИЕ ДУМИ !
" Някой попита ли Суверена ? " - ПИШЕ КОМЕНТАТОРЪТ. ЗА КОЙ СЛУЧАЙ СТАВА ДУМА ? ЯВНО НЕ Е ЧЕЛ ПЪЛНАТА СТЕНОГРАМА НА ПЛЕНУМА. ТОГАВА НЕ САМО НЕ Е СТАВАЛО ДУМА ЗА "ПИТАНЕ", А ИМПЕРАТИВНО Е ЗАПИСАНО "ДА СЕ ПАЗИ В ТАЙНА" ОТ СЪЩИЯ ТОЗИ "СУВЕРЕН" !
И НА КРАЯ СИ ПОЗВОЛЯВАМ ДА ЗАДАМ ЕДИН ВЪПРОС :
КАКВО ЩЕШЕ ДА СТАНЕ С БЪЛГАРИЯ И КЪДЕ ЩЯХМЕ ДА БЪДЕМ ДНЕС, СЛЕД РАЗПАДА НА "ВЕЛИКИЯ СЪВЕТСКИ СЪЮЗ" ?
А АКО ИМА ОТГОВОР, НЕКА ОТНОВО НЕ БЪДЕ С ВЪПРОСА" " А ВИЕ СЕГА ЗАЩО БИЕТЕ НЕГРИТЕ ?" ИЗТЪРКАН И ДО НИЩО НЕ ВОДЕЩ АРГУМЕНТ !!!
НЕ СМЯТАХ ДА ОТГОВАРЯМ ПО ТОЗИ НАЧИН, НО НЕЩАТА ТРЯБВА ДА БЪДАТ РАЗГЛЕДАНИ ОТ ВСЯКА ПОСОКА И С ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ПОДОБЕН "АКТ".

39. andreshko - И едно допълнение :
13:48

На 9.9.1944 г. България целенасочено беше откъсната от европейското си развите в името на една идеология, почиваща на страх, подчинение и пълна уравниловка, независимо от различните възможности на отделния субект ! Някои "велики теоретици" много едностранно, понякога повратно, разчитаха написаното в "Капиталът" и "доразвиваха "научно" мислите на един наистина голям немски философ, политикономист и политически деец, критик на капитализма.

                  НАИВНА И ПРИМИТИВНА СПЕКУЛАЦИЯ

         Предмет на моя текст в този Постинг е не Стенограмата от заседанието на Пленума на ЦК на БКП от 4 декември 1963 г., а Постинга на Андрешко и някои Коментари към него. Г-н Петър Петров (Андрешко) и много от коментатирите на Постинга, определят Доклада на Т. Живков и Решенията на въпросния Пленум като ”национално предателство”. Този правешки хитрец беше съден в кокошкарски процес не като национален предател, а като дребен мошеник с чифт кърпени чорапи и скъсано одеало !!!” Така мисли и определена част от съвременното ни Общество. Но здравомислящият човек си задава резонния въпрос: защо сближаването и намерението за присъединяване към един Съюз е престъпление – национално предателство, а фактическото присъединяване към друг Съюз не е. Хората от интелектуалния калибър на Андрешко имат готов отговар: защото СССР бе олицетворение на Злото – „Империя на злото”, както го наричаха, а ЕС и изобщо Западът е самото Добро. Тези хорица са убедени че тяхните предразсъдъци са абсолютната истина, а привържениците на обратната теза се самозъблуждават. Моята задача е да докажа с научни аргументи, че този предразсъдък е неистинен, а използването му като аргумент в отношенията межде НРБ и СССР  е наивна и примитивна спекулация. Появата на подобни спекулации не е случайно явление, а е следствие на сериозни причини. Коя е основната?

            Пленумът се провежда 19 години след Деветосептемврийската  промяна и 15 години след Петия коннгрес – положил началото на социалистическото преобразуване на обществото. Още в самото начало на Доклада на Т. Живков са посочени резултатите от развитието през този 19-годишен период.

Постинга на Андрешко и идеологическите спекулации около въпросния Пленум се появяват 22 години след 1989 г., когато България направи нов цивилизационен избор, прие евроатлантическите ценности, т. е. започна реставрацията на капиталистическия обществен строй, а преди 5 години действително, а не хипотетично бе присъединена към е дин друг Съюз – Европейския съюз – и то без допитване до Суверена.  За хората, помнещи социализма и за по-младите мислещи и знаещи люде, става все по-интересно сравнението на достиженията между двата описани тук исторически периода.

            В доклада си пред Пленума Т. Живков пише:

            „Най-ярък израз на дълбокия революционен подем през изминалите 19 години след 9 септември 1944 г. ни дава сравнението на продукцията на някои основни отрасли на промишлеността, тогава и сега.

            Нашата промишленост ще произведе през тази година над 27 пъти повече електроенергия и топлоенергия, отколкото през 1939 г. Производството на каменни въглища ще надхвърли 22 мил. тона срещу 2 мил. тона през 1939 г. През 1962 г. ние произведохме 37 пъти повече строителни материали, отколкото през 1939 г.; 47 пъти повече химически произведения. 68 пъти нарасна производството на стъкларската и порцелано-фаянсовата промишленост. Преди 9 септември 1944 г ние нямахме собствена черна и цветна металургия, нямахме собствено машиностроене. Сега вече напълно задоволяваме нашите нужди от цветни метали, а в скоро време постепенно ще започнем да осигуряваме производството и на необходимите черни метали. Това дава възможност да произвеждаме огромно число машини от най-различен вид, като се започне от автомобилните акумулатори и се свърши с големите морски плавателни съдове.”

             В селското стопанство успехите са също така значителни. Изцяло кооперирано то е произвело през 1962 г. продукция, която сравнена с продукцията през 1939 г. изглежда така:

                                                    1962 г.                                                          1939 г.

1. Месо в живо тегло.......... 520 хил. тона............................................ ......320 хил. тона. 2. Мляко ................................1,1 млрд. литра....................................................670 мил. л. 3. Вълна .................................23 хил. тона ......................................................13 хил. тона. 4. Яйца ...................................1,3 млрд. бр. .................................................744 мил. броя. 5. Тютюн .................................98 хил тона ...................................................33 хил. тона. 6. Пшеница.............................2,1 мил. тона ..................................................1,8 мил. тона.

Най-актуална и интересна информация за „достиженията” на РБ за последния 22 годишен период ни дава г-н Стефан Софиянски в предаването на НОВА ТВ „На 4 очи с Цветанка Ризова”.  Той повтари всеизвестния факт, че по жизнен стандарт на народа България продължава да е на последно масто в ЕС. Срещу усвоените до момента 1,2 млрд. сме внесли над 3 млрд. евро в европейския бюджет. „Това означава – продължава С. Софиянски, - че едно средно семейство от пет шест човека, е дало на Европа минимум по 1000 лв. Или казано по друг начин не ние строим магистрали с немски пари, а германецът срои с наши”. Еко приемем средното производство на глава от населението в ЕС за 100 единици, германецът произвежда 120 единици, гъркът – 75, а българинът само 48. Приблизително съшите са данните и за потреблението. Днес българинът потребява 42 % от средното за ЕС.

            Дни след изявленията на С. Софиянски любимият ни премиер Б. Борисов побърза да съобщи различни и то много различни данни: усвоените до сега европейски средства надхвърлят 9 млрд. евро. Каква е истината за различието между членският ни внос в ЕС и вече реално получените субсидии от него може да се установи, но това ще е предмет на отделно изследване. Тук е уместно да цитирам за пореден път Хенри Форд: Достатъчно е, че народът не разбира нашите банкова и парична система. Защото ако ги разбираше, предполагам, че още преди изгрев слънце щеше да избухне революция.”

           Независимо от различието в индексите за измерване на някои от параметрите от развитието на двата типа общество и икономика, конкретните данни очертават поразяващо различие в резултатите, и това кара Андрешковците да прибягват до подобни инсинуации. Един от аргементите на Андрешко е езиковедчески. Разбирайки, че намерението за престъпно деяние все още не е престъпление, той се опитва да докаже, че „сближаване” и „присъединяване” е едно и също, т. е. двете думи са синоними, сравнявайки ги с „врат” и „шия”. Но  „сближаване” и „присъединяване” не са синоними, въпреки че в синонимните редове на двете думи фигурират няколко едни и същи думи: приближавам, съединявам, присъединявам, слепим, събирам, прилепям, долепям. (Синонимен речник на българския език). Ако аз не ги приемам за синоними, не смятам, че са и антоними, още по малко оксиморон. Според мен те абсолютно отговарят на определението  квазисиноними – „близки по значение думи, но не взаимозаменими във всички контексти”. А в случая контекстът изключва възможността за опредилянето им като синоними. Сближаването на две държави като процес не е тъждествено с присъединяването като евентуален резултат, заложен като цел на сближаването.

Тенденциозното заглавие „ДА  НИ  Е  ЧЕСТИТ  ПРАЗНИКА, КОЙТО МОЖЕ  БИ  НЯМАШЕ  ДА  МОЖЕМ  ПРАЗНУВАМЕ!”  може да се перифразира така: „Щеше ли да ни бъде позволено да празнуваме на 24 май, ако България беше станала Болгарская ССР”? Да, защото 24 май е празник на славянската азбука и писменост, и на българската култура! Следователно въпросът е за евентуалната съдба на последната. Фактите говорят, че самобитната култура на народите на СССР не само се съхрани, но и неимоверно разцъвтя. Разбира се имаше и щеше да има и в хипотетичната Болг.ССР тенденция към русификация, но много по-слаба от тенденцията към американизация на световната култура. А коя от двете култури е по-добрата е идеологически въпрос и затова не може да има рационален отговор.

„И НА КРАЯ СИ ПОЗВОЛЯВАМ ДА ЗАДАМ ЕДИН ВЪПРОС :
КАКВО ЩЕШЕ ДА СТАНЕ С БЪЛГАРИЯ И КЪДЕ ЩЯХМЕ ДА БЪДЕМ ДНЕС, СЛЕД РАЗПАДА НА "ВЕЛИКИЯ СЪВЕТСКИ СЪЮЗ" ?
А АКО ИМА ОТГОВОР, НЕКА ОТНОВО НЕ БЪДЕ С ВЪПРОСА" " А ВИЕ СЕГА ЗАЩО БИЕТЕ НЕГРИТЕ ?" ИЗТЪРКАН И ДО НИЩО НЕ ВОДЕЩ АРГУМЕНТ !!!”

Отговарям. СССР беше Велик и ще остане в Историята такъв. Това че  антикомунистите и русофобите отричат величието му, съвсем не означава, че не е истина, бидейки и идеологическа позиция на няколко поколения трудови хора по целия свят. Ако към момента на разпадането му България беше вече 16-та република, то съдбата й вероятно щеше да бъде като тази на Литва, Латвия и Естония. Но! Сред световната научна общност, дори и сред учени несподелящи марксизма, преобладава разбирането, че разпадането на СССР и краха на социализма в европейските социалистически страни не е било фатално неизбежно. В момента на бифуркация настъпил в СССР след края на Втората световна война и продължил до 80-те години на миналия век тенденцията на развитие е можело да поеме по друг път. При тези условия към настоящия момент в икономическото си развитие Световната социалистическа система, най вероятно, щеше де е испреварила развитите капиталистически страни по основните икономически и социални показатели. Не е необходимо голямо въобръжение, за да си представим различието между такава, макар и хипотетича България, вече присъединена или все още не към СССР и сегашният ни хал като членове на „лелееният” от мнозина Европейски съюз.

Надявам се че успях да преодолея съблазънта да употребя като аргемент въпросът „ А вие сега защо биете негрите?” .




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Любезний jelezov,
31.05.2012 18:52
Благодаря за труда, който сте положили, за да "сразите" andreshko , но тъй като не давате нито един смислен отговор на въпросите, засегнати в моите коментари под №№ 38 и 39, Ви оставям да КОМЕНТИРАТЕ САМ умозаключенията си и предложените по-горе "статистически данни" и стилистични увъртания и обяснения.
След "ВЕЛИЧИЕТО на СССР като ИСТИНА И ИДЕОЛОГИЧЕСКА ПОЗИЦИЯ НА НЯКОЛКО ПОКОЛЕНИЯ ТРУДОВИ ХОРА" настъпи ОЧАКВАНОТО ПАДЕНИЕ НА СЪЩАТА ТАЗИ ИДЕОЛОГИЧНА УТОПИЯ.
А що се отнася до "бифуркацията", в СССР тя настъпи НЕ след Втората световна война, а започна още в годините на епичната еуфория по "строителството на комунизма" в Русия, задълбочи се в средата на осемдесетте години, когато окончателно се потвърди необратимостта и непрогнозируемостта на процеса.

За съжаление с "аргументите" потвърдихте отново, че "негрите са бити САМО от други".
Приятна вечер !
цитирай
2. анонимен - Всичко звучи много съвременно. ...
19.07.2012 18:07
Всичко звучи много съвременно. Заменете "Съветски съюз" с "Европейски съюз" и всичко ще си дойде на място
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jelezov
Категория: Политика
Прочетен: 758995
Постинги: 222
Коментари: 753
Гласове: 1615
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031