Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2012 11:25 - РЕФОРМИ ИЛИ РЕВОЛЮЦИЯ? ТРЕТО НЯМА
Автор: jelezov Категория: Политика   
Прочетен: 2177 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 20.09.2012 09:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 РЕФОРМИ ИЛИ РЕВОЛЮЦИЯ? ТРЕТО НЯМА

                                       Желю Железов

 

В постингите на политически и философски теми и коментарите към тях, които са действителен и достоверен израз на общественото мнение по тези въпроси, се обсъждат множество проблеми, обобщаването на които води до сакралния въпрос РЕФОРМИ ИЛИ РЕВОЛЮЦИЯ. Според формалната логика (закона за изключеното трето) ТРЕТО НЯМА. Според диалектическата логика и триализма, което е едно и също, ТРЕТО ИМА и то е физическата гибел на човечеството като биологичен вид. Гибелта на човечеството като решение (третото) на основното противоречие на епохата, противоречието между ТРУДА И КАПИТАЛА, а за цялата история – противоречието между потисници и потиснати, между експлоататори и експлоатирани - не е фатално неизбежна, макар и за сега – най-вероатна.

В битието на човечеството, наред с възможността за самоунищожение, съществува и друга, и то напълно реална възможност за оцеляване. Превръщането на тази втора възможност в действителност ще е следствие от УСПЕШНОТО  решение на посочените по-горе противоречия на Епохата и Историята. Днес човечеството разполага със два инструмента – негоден и годен – за решаване на въпросните противоречия: РЕФОРМИ И РЕВОЛЮЦИЯ.

Реформите са негодният инструмент, защото, колкото и дълбоки, и всеобхватни да са, те не са в състояние да ликвидират алтернативата ТРУД-КАПИТАЛ. Съществуването на реформисти (не реформатори) и реформистки партии има две причини: социална и мисловна.

Социалната е от ясна по-ясна. Капиталистите и техните прислужници, към които спада и определена част от т. нар. интелигенция, са заинтересовани от увековечаването на капитализма, което не може да стане без постоянното му реформиране. У нас БСП е най-голямата реформистка партия. Днес като  такава тя може би е необходима, но, оставайки реформистка – няма бъдеще.

Мисловната причина за съществуването на реформизма е по-трудна за разбиране. Човешките индивиди, като мислещи същества, не са равни по природа. Хората се раждат или глупаци, или нормално мислещи, или таланти, или гении. Глупаците, а и някаква част от останалите категории, които не са развили мисленето си, не са способни да мислят РАЗВИТИЕТО КАТО ЕДИНСТВО НА ПРЕКЪСНАТОСТ И НЕПРЕКЪСНАТОСТ,  т. е. не могат да мислят диалектически. Такива индивиди, в зависимост от житейските им обстоятелства, са или реформисти, или революционери-екстремисти.

Социалистическата революция не е победа на труда над капитала. Тя е акт, който решава противоречието, ликвидирайки противоположностите. В „третото” – комунистическото общество - и трудът и капиталът ще останат само като исторически феномени. Дали революцията ще бъде кървава или безкръвна, ще зависи само от степента на съпротива на капиталистите  срещу революционните преобразования.

Септември 2012 г. 




Гласувай:
2



1. djani - Дилемата е категорична и безалтернативна.
12.10.2012 13:37
Но, за да има революция, някои трябва да я организира. Спонтанно е само участието. И да не се превърне в касапница...
цитирай
2. анонимен - yChhXwcu
05.11.2012 10:02
ba9jix <a href="http://mobbfoyzworm.com/">mobbfoyzworm</a>, [url=http://xjawnxvcrxfs.com/]xjawnxvcrxfs[/url], [link=http://sakafjoqonji.com/]sakafjoqonji[/link], http://vkjrewsmxolz.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jelezov
Категория: Политика
Прочетен: 759031
Постинги: 222
Коментари: 753
Гласове: 1615
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031