Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2012 19:10 - ЙОСИФ ВИСАРИОНОВИЧ СТАЛИН
Автор: jelezov Категория: Политика   
Прочетен: 3211 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Публикувам статията „МОЯТ СТАЛИН”  съвсем целенасочено. В Русия още преди години привържениците и противниците на Сталин бяха разделени по равно. Сега привържениците са мнозинство и ще стават все повече и повече. Такава е логиката на общественото развитие. Който е за увековечаване на капитализма е антисталинист. Протовниците на капитализма са и не могат да бъдат други освен сталинисти. Водоразделът в социалната структура на съвременното човечество е отношението към Сталин и неговото дело. България както е изостанала в много отношения, така изостава и в процеса на преосмисляне на ролята и мястото на Сталин  в историята на Новото време. А това я обрича да крета в ариергарда на съвременното човечество под ръководството на смешни, меко казано, политици. Във възтановяването на истината за живота и делото на Сталин забележителен принос у нас има проф. Евгени Гиндев с произведението си „ВЕКЪТ НА СТАЛИН”   Предупреждамам, че ще трия писанията на всевъзможните тролове и хейтъри, за да не замърсават с глупостта си дискусията, която, надявам се, ще предизвика статията.   МОЯТ СТАЛИН

Армас Машин

превод: Литературен свят

Наскоро участвах в Интернет-гласуване. Гласувах, че Йосиф Сталин е най-великият лидер на всички времена и народи, и разказах за това на приятелите си в социалната мрежа. Сега ме питат защо и за какво съм го направил. Проявеният  интерес потвърждава актуалността на Сталин.

Пораснах в «несталинска» среда. В нашето семейство възрастните поддържаха линията на ХХ конгрес на партията и осъждаха репресиите от времето на Сталин. Моят дядо, писателят Уляс Уикстрьом, един от първите в карелската литература писа на тема репресиите, и романът му «Мартва и нейните деца» можа да види бял свят едва през 80-те г., когато авторът вече не беше сред живите. В деня на смъртта си моят баща си спомняше за своя баща, разстрелян през 1937 г., а после реабилитиран офицер-граничар.

Осъждайки култа към личността, възрастните признаваха Сталин за историческа личност от световен мащаб. Спомням си Симонов: «Имаше култ, но имаше и личност».

Гласувайки за Сталин,  изразих отношението си не само към мащаба на неговата личност. Гласувах срещу резултатите от реформите, които бяха започнати още в СССР преди четвърт век и станаха (почти по Хегел) лоша безкрайност за Русия. Гласувах срещу така наречената програма за десталинизация, която се опитват да ни натрапят на нас, русите, президентът Медведев и активистите от президентското обкръжение.

Когато цените растат, а жизненото равнище пада, когато животът на обикновените хора става все по-тежък, а броят на милиардерите в Русия за двете кризисни години се е  утроил (!), когато разривът между бедността и богатството става все по-контрастен, когато в мирно време губим по един милион от населението си, е време да се преразгледа историята.

Властта има моралното право да критикува предшествениците си тогава, когато тя е по-успешна от тях, и когато народът й признава тази успешност. Спорят кой е казал, че Сталин е приел страната с рало, а я оставил с атомна бомба - Чърчил или Нина Андреева. Но никой не спори за главното - Сталин прие Русия с рало, а я остави с атомна бомба.

Съветският Съюз начело със Сталин успя успешно да противостои на външната експанзия и диктат и да победи в най-страшната война на всички времена. Цвайг има знаменит цикъл - «Звездните мигове на човечеството». Знамето на Победата над райхстага и знамената на фашистките армии, хвърляни в подножието на Мавзолея са звездните мигове в нашата история.

През 1931 г. в речта си «За задачите на стопанските дейци» Сталин казва: «Изостанали сме от напредналите страни с 50-100 години. Трябва да наваксаме това разстояние за десет години. Или ще го направим, или ще ни смажат». СССР начело със Сталин успя: приетата с рало страна се оказа готова за великата война, която започна след десет години. Как е могъл той толкова зорко да предвиди развоя на историята?

Преди парада на победата има военен парад в Москва през ноември четиридесет и първа.

«…чудовищата-танкове на Хитлер като лавина пълзят към Москва. Денем и нощем самолети и оръдия изригват огън и смърт в самото сърце на Съветския Съюз. Но на Червения площад на седми ноември 1941 г. се проведе тържествен празничен парад. Увереният, стоманен, спокоен глас на Сталин обясни на света защо неговият народ ще победи в тази борба за свобода на целия свят» - пише в затворническия си дневник финската писателка Хелла Вуолийоки. По време на войната я осъждат на доживотен затвор за антифашистка и антивоенна дейност.

Съветският народ победи, начело със Сталин. Победата и Сталин са винаги заедно.

Също така са заедно Сталин и създадената от него страна, страната, в която се родих и пораснах, страната, която обичам и с която се гордея - СССР.

Съветският Съюз не беше лишен от недостатъци и животът беше не без проблеми. Но помня как се променяха потребителските нужди и - главното - възможностите на хората в съветско време. Помня как съветските хора получаваха безплатно благоустроени апартаменти, строяха вили, ходеха в отпуск на море и си вземаха автомобили, мебели, битова техника, без да попадат при това в пожизнено дългово робство. Сега от лексиката ни почти изчезна понятието «ново жилище». Вместо това сега имаме плашещите - «ипотека», «оптимизация».

Като президент на Русия Владимир Путин ни върна знамето на Победата и мелодията на съветския химн, а разпадът на СССР той нарече най-великата геополитическа катастрофа на нашето време.

И знамето на Победата, и «Съюз нерушим…» са свързани с името на Йосиф Сталин.

Някога порицавах шофьорите на автобуси, които на предното стъкло слагаха парадния портрет на Сталин. Сега гласувах, че Сталин е велик вожд. И не само аз гласувах така. Интересът към Сталин и към епохата на Сталин расте. Това личи както в творческата среда, така и сред младежта. На мнозина ли са интересни сега имената на Елцин и Горбачов? Тук, у нас, в Русия, а не някъде в Лондон…

Интернет-гласуването до голяма степен е игра и резултатите му не са доказателство за правота. Предстоят ни големи избори в Русия.

Нали ще се кандидатирате, другарю Сталин?


http://stolica.onego.ru/ 18.04.2011



Тагове:   победа,   сталин,   Русия,   СССР,


Гласувай:
4



1. mariniki - наистина мащабна личност...
16.10.2012 08:45
дори демонична...
и по какво ли си приличат и различават с Хитлер...
цитирай
2. анонимен - Железов си
16.10.2012 14:33
но явно вече си доста "поръждясал" !
цитирай
3. jelezov - Тролове ли са двамата коментатори?
30.10.2012 11:42
Обещах да трия коментари на тролове и затова се питам дали първите два коментара са такива? Според мен, авторът на втория отговаря на 100% на определението за трол или хейтър. Но няма да го изтрия, за да остане като образец. Коментарът на Мариники прилича на творение на трол, въпреки че авторът му не може да бъде трол. Твърдя това след запознаване със съдържанието на неговия Блог. В характеристиката на троловете често се използва „Законът на Годуин”, който гласи: „Колкото по дълга става една онлайн дискусия, толково по близка до единица става вероятността в нея да се появи сравнение, свързано с нацистите или Хитлер”. Самият Годуин обяснява: „Въпреки, че той е нарочно формулиран като природен или математически закон, целта му винаги е била реторична и педагогична: Исках хората, които лекомислено правят сравнения на други хора с Хитлер и нацистите, да помислят малко по-сериозно за това какво е бил Холокостът”. Сравняването или отъждествяването на Салин и Хитлер като социални типажи има две кардинални причини: ценностна и познавателна. Ценностната е присъща на хора с либерално-буржоазна идеология, които с това отъждествяване се надяват да оправдаят капитализма за извършените от него чудовищни престъпления за многовековното му съществуване. Втората причина – познавателната – е присъща на хора способни само на разсъдъчно мислене (т. нар. здрав човешки разум). Такива хора могат да се разпознаят по множество белези (логически грешки): ако две неща притежават един или няколко общи признака са тъждествени, като например четката за дъски и таралежа. Другата типична логическа грешка е „Post hos ergo propter hos” - „След това следователно по причина на това” Пример: пеенето на петлите е причина за съмването. Способният само или предимно на разсъдъчно мислене човек не е глупак, но не е способен да схване причините (закономерността) за появата на едни или други исторически събития или личности, поради което не е способен да осъзнае истината за общото и различното, както и за тяхното единство.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jelezov
Категория: Политика
Прочетен: 759024
Постинги: 222
Коментари: 753
Гласове: 1615
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031