Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2012 12:46 - Референдумът за ЯЕЦ (АЕЦ Белене)
Автор: jelezov Категория: Политика   
Прочетен: 1653 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  РЕФЕРЕНДУМЪТ ЗА ЯЕЦ (АЕЦ БЕЛЕНЕ) Тази сутрин гледах и слушах част от дискусията по БТВ за Референдума за нова ЯЕЦ между Янаки Стоилов и непознат ми ГЕРБ-ер. Това ми даде повод да препрочета двата си постинга  по темата за енергетиката, за да изключа досадно повторение. 1.    АЕЦ БЕЛЕНЕ . 2.    ОТНОВО ЗА „СВОБОДНАТА ЕНЕРГИЯ”. Това което чувах бе безсмислено, доколкото двамата опоненти говореха всеки на свой, неразбираем за другия език. Свежест в дискусията внесе въпрос на зрител свързан със евентуалната собственост на бъдещата централа. А това е гвоздеят на дискусията който ГЕРБ доста примитивно и въпреки това твърде успешно успява да замете под чергата. Безспорен факт е, че партия ГЕРБ е най-компрадорската от всички управлявали след 1989 год. партии. А всички те, с изключение може би само на правителството на Жан Виденов, бяха и не можеше да не бъдат компрадорски в някаква степен. Какво би желало едно компрадорско правителство? Естествено да се развива ядрената енергетика независимо къде и как, при едно единствено условие – да бъде собственост на ЧУЖД ЧАСТЕН „СТРАТЕГИЧЕСКИ ИНВЕСТИТОР”. За това има две причини: идеологическа и меркантилна. Ако е държавна – това ще бъде реставрация на комунизма, а неолибералната идеология изключва абсолютно държавната собственост върху средствата за производство. Затова ГЕРБ желае бъдещата ЯЕЦ да е частна, но собственик да е Западен инвеститор (и в никакъв случй руски), защото западняците са от добрите, а руснаците естествено са олицетворение на злото. Меркантилната причина: частният инвеститор раздава законно и безпрепятствено комисионни, получаването на които е абсолйтният смисъл на компрадарското съществуване. Моето мнение: ако действително добиването на „свободна енергия” е фикс идея, то строителството на АЕЦ на площадката Белене е абсолютно необходимо, полезно и възможно, но само като 100% държавна собственост. Иначе – като частна собственост – тя ще е толкова българска и толкова полезна, колкото е американската ТЕЦ в Маришкия басеин или  Дънди прешъс металс, или стотиците  други обекти подарени на чужди „стратегически инвеститори”. Инвестирането на строителството (размерът му от 22 млрд. лв.  е измишльотина на ББ) е възможно само на кредит, условията на изплащането на който ще стават все по-облегчени. За истинността на последното  твърдение виж предишния ми постинг „Септемврийската революция на ЕЦБ” 



Гласувай:
2



1. анонимен - Умник !
25.10.2012 16:58
Русофил си роден, българофоб ще си умреш.
Дано да живееш щастлив и здрав още мнооооооого години, та да имаш достатъчно време да схванеш това, което ти пиша.
Защото това няма да стане по начина, по който само за една нощ си "узрял" и от комунист си станал "социалист" ........... :)
цитирай
2. jelezov - глупости
25.10.2012 18:41
Благодаря все пак за пожеланието, но колкото и дълго да живея щастливо или нещастно, пак няма да проумея и възприема това което ми пишете, драги ми доброжелателю, защото това са две глупави съждения. Първо, хората не се раждат нито русофили, нито българофоби. Такива те стават благодарение на множество случайни житейски обстоятелства. Русофилството ми може би е изразено имплицитно, но това ми качество съвсем не ме прави българофоб. Винаги съм смятал за една от забележителните страни от нарадопсихологията на българите съчетаването на искрена русофилия с истински патриотизъм. Такава особеност притежават малко народи. Втората глупост е твърдението за прераждането ми от комунист в социалист за една нощ. Такова моментално идейно прераждане принципно е невъзможно. Действително много комунисти се преродиха в социалисти, та дори и в демократи (пример - ББ), но това винаги се е съпровождало с идейни колизии, освен в случаите, когато те само номинално са били комунисти. Аз си останах комунист и напуснах БСП когато се убедих че тя окончателно и може би необратимо е скъсала с марксистко-ленинската идеология и политика. И се гордея с комунистическите си убеждения, защото те са плод и на задълбочени историософски знания.
цитирай
3. ok3223 - Брависимо, брависимо...
28.10.2012 14:30
без да съм член на партия съм за АЕЦ"Белене", защото е необходимост за БГ, а това е главното.
Тази сган от русофоби са най-гадната измет в днешна БГ.
Когато можем да имаме реална полза от добрите ни взаимни спомени и чувства с Русия, те усложняват нещата.
Турците и немците, най-големите исторически врагове на Русия, са в отлични отношения с нея, ние не.
И имат огромни ползи от това.
Ние само губим от влошаването на българо-руските отношения.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jelezov
Категория: Политика
Прочетен: 759055
Постинги: 222
Коментари: 753
Гласове: 1615
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031