Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2012 10:48 - ВОСР
Автор: jelezov Категория: Политика   
Прочетен: 4012 Коментари: 7 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  ВЕЛИКАТА ОКТОМВРИЙСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ

На днешния ден преди 95 години започна най-великата социална революция в хилядолетната история на човечеството. Да се преклоним пред подвига на милионите човешки същества проляли кръв и пот в името на комунистическото бъдеще на човечеството!

 

 ЧЕРВЕНИТЕ ЕСКАДРОНИ Христо Смирненски


В утрото на светла ера, с факела на нова вера,
идат бодри ескадрони с устрем горд и набег смел,
а над тях, кат хищни птици, кат настръхнали орлици,
спускат се и разпиляват гръм шрапнел подир шрапнел.

Кон изправя се, изцвили и, отронил сетни сили,
грохне мъртъв на земята някой воин поразен.
В миг уплашен спира коня, но наново той догоня
стъпките на ескадрона, в общий прилив устремен.

И развели буйни гриви, над пожънатите ниви,
като вихър отминават ескадрон след ескадрон.
Под копитата извива прах на облачета сиви
и премрежва с бронзов блясък огнения хоризонт.

Ето татък край върбите екнаха пушкала скрити
и вълни от кървав пламък срещнаха се гръд със гръд;
сви се буря безпощадна, зазвънтя стомана хладна -
кратка схватка, и наново ескадроните летят...

Ах, летете ескадрони! В устрема ви милиони
погледи са приковани със надежда и любов.
Свил десницата корава, целий свят се днес изправя
стреснат, трогнат, очарован от победния ви зов.

Нека в ужас, в изненада рухне всяка черна сграда
на световната неправда, на сподавения стон
и човекът да намери зад открехнатите двери
мъртви старите химери на бездушния закон.

Ах, летете вий сред сеч и дъжд от огнени картечи,
вий - развихрени предтечи на безоблачните дни!
С буря, мълния и грохот възвестете гордий поход
на възбунените роби, на червените вълни!

И когато сетний камък на обгърнатия в пламък
и разруха древен замък се отрони в пепелта,
вий слезнете от конете и земята целунете -
възцарете вечна обич, вечна правда над света.




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - Ръцете да ти
07.11.2012 11:47
изсъхнат!
цитирай
2. анонимен - И когато сетний камък на обгърнатия в пламък
07.11.2012 12:16
и разруха древен замък се отрони в пепелта .......

Сигурно Смирненски е имал предвид СЪБАРЯНЕТО НА МОСКОВСКАТА КАТЕДРАЛА "ХРИСТОС СПАСИТЕЛ" , от развилнелите се банди на "бодри ескадрони с устрем горд и набег смел" ???
С което беше срината в калта една многовековна история на една велика държава РУСИЯ. И започна историята на една империя на злото, която се срина под тежестта на извършените от една престъпна въхушка престъпления към целия руски народ ! Една дата, която върна Русия един век назад с тази разлика, че вместо цар, господстваше една партия ! Партия, която извърши престъпления несъизмерими с всичко извършено от други преди тях ! Написаното е хилядна част от това, което трябва да се напише за последствията от настъпилото "утро на светла ера".
ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПОМНИ, ЗА ДА НЕ СЕ ДОПУСКАТ В ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ПОВЕЧЕ ПОДОБНИ "ВЕЛИКИ" ПРЕСТЪПЛЕНИЯ !
цитирай
3. gocho52 - История...
20.11.2012 14:03
.-.
цитирай
4. анонимен - Философе,
07.12.2012 16:48
не смятах отново да вляза в "стая с призраци", но глупостта на "някого" ме предизвика от чист интерес дза видя има ли контракоментар на написаното от мен тук.
И както очаквах, няма ! Просто защото няма как да се контракоментира !
Смятайте, че това е последната ми среща с един представител с абсолютна амнезия към миналото. Човек, който насила се старае да не забрави нищо от "светлото минало" и още по-глупаво нищо не научава, за да заживее в днешното, наистина тежко настояще. А защо е така, изобщо не се надявам да бъде разбрано.
Както и няма "реакция" за предния ми коментар !
Апропо, използвайте "жокера", който Ви дадох, за да обогатите литературните си познания и да "разчитате" написаното, защото много често се налага да влизат в действие не само инстинктите, но и "малките сиви клетки".
Сбогом, или пък както се казва по комунистически !
цитирай
5. анонимен - На 07.12.2012 г. казах "сбогом , или пък както се казва по комунистически "
10.12.2012 11:32
Явно не знаете значението на тази дума. Все пак културата изисква някаква реакция на продължаваща"връзка", затова преди да изтрия коментарите Ви, просто ВИ ГИ ВРЪЩАМ.
09.12 21:47 - "И НАЙ-УМНИЯТ СИ Е МАЛКО ПХРОСТ"
от: jelezov За постинг: Поредният провал на Борисов !

Не се смятам за „екземпляр” от най-умните, но се мисля за нормално умен и доста ерудиран в някои области на научното знание, и въпреки това признавам, че в Коментара ми има нещо, което Вие с право нарекохте глупост. Нещо повече, съвсем точно определяте причината за нейната поява. Действително, желанието на всяка цена да Ви уязвя е замъглило съзнанието ми. Но ненавистта ми към Вас не е лична – може да се окаже, че сте добър човек – а е ненавист към социалният типаж, на който сте олицетворение. Много сполучливо сте нарисувал неговия портрет в Коментара си към
„Червените ескадрони” на Смирненски, гениална творба с която почетох годишнината на ВОСР в Блога си. Помествам го изцяло. „ И когато сетний камък на обгърнатия в пламък и разруха древен замък се отрони в пепелта .......
Сигурно Смирненски е имал предвид СЪБАРЯНЕТО НА МОСКОВСКАТА КАТЕДРАЛА "ХРИСТОС СПАСИТЕЛ" , от развилнелите се банди на "бодри ескадрони с устрем горд и набег смел" ???
.............................................................................
ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПОМНИ, ЗА ДА НЕ СЕ ДОПУСКАТ В ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ПОВЕЧЕ ПОДОБНИ "ВЕЛИКИ" ПРЕСТЪПЛЕНИЯ !

Ако червените ескадрони са били „развилнели се банди”, то по същата логика такива са били и предвожданите от Спартак въстанали роби, и четата на Христо Ботев, и партизаните от окупираните от Хитлеристка Германия европейски страни, и изобщо всички борци за национално и социално освобождение. Ако мислите така, язък ви за литературните познания и способности!

фИЛОСОФСКИ, ЛОГИЧЕСКИ, ИСТОРИЧЕСКИ И ПР. Е НЕДОПУСТИМО ДА СЕ "ПРИРАВНЯВАТ" КОРЕННО РАЗЛИЧНИ ЕПОХИ, СЪБИТИЯ,ПРИЧИНО-СЛЕДСТВЕНИ ВРЪЗКИ, ЦЕЛИ, ЛИЧНОСТИ и пр., ЗА ДА СЕ ЗАЩИТАВА НЯКАКВА ТЕЗА.

цитирай
6. анонимен - И вторият :
10.12.2012 11:40
09.12 22:51 - ЗА РАЗЛИКИТЕ И ПРИЛИКИТЕ
от: jelezov За постинг: Гьобелс щеше от завист да се самоубие за втори път!Смехурко вече го надмина с лъжи многократно!Прилики и разлики между двама"корифеи"на големите лъжи

Гьобелс е виден деец на Националсоциалистическата работническа партия на Германия. Сергей Станишев е виден деец и понастоящем председател на Българската социалистическа партия и на Партията на европейската социал демокрация. Разликата и приликата между двете персони се определя от разликата и приликата между двете партии. НСПГ е била дясна, от фашистки тип, партия на едрия немски капитал. БСП, както и ПЕС са десни дребнобуржоазни социалистически партии. Приликата - и двете са буржоазни партии. Разликата - в различието на интересите на едрия и дребния капитал, които те съответно защитават. Фактът, че в названието на НСПГ се съдържат определенията "социалистическа" и "работническа", и че в нея са членували масово работници не променя нейната същност: партия на едрия немски капитал, който се поставя под нейна закрила, уплашен от ръста на комунистическото движение в Германия и в Света. Другият факт, че и в БСП, и в ПЕС членуват крупни капиталисти не ги прави формално и по същество партии на крупния капитал. Те сестремят да станат партии на т. нар. "средна класа", обещавайки й утопичната идея за изграждане на "Държава на всеобщото благоденствие", която при сегашните условия в света е красива илюзия.

Горният коментар можете да развиете в постинг, тъй като засяга ваши междупартийни отношения.

Надявам се, че сте намерили и разбрали значението на думата "сбогом" .

Сега с чиста съвест мога да изтрия коментарите Ви. :)
цитирай
7. jelezov - СБОГОМ АНДРЕШКО
11.12.2012 10:48
Хората - приятели или неприятели - преди да се сбогуват си похортуват. Ти си каза своето. Сега е мой ред. Последните ти творения затвърждават мнението ми, че си доста начетен, но доста по-малко умен, за да не кажа глупав. Доказателство? Ето: "фИЛОСОФСКИ, ЛОГИЧЕСКИ, ИСТОРИЧЕСКИ И ПР. Е НЕДОПУСТИМО ДА СЕ "ПРИРАВНЯВАТ" КОРЕННО РАЗЛИЧНИ ЕПОХИ, СЪБИТИЯ,ПРИЧИНО-СЛЕДСТВЕНИ ВРЪЗКИ, ЦЕЛИ, ЛИЧНОСТИ и пр., ЗА ДА СЕ ЗАЩИТАВА НЯКАКВА ТЕЗА." Ще обясня не на теб, защото няма да го разбереш, а на читателите, защо горното съждение издава не особено високи умствени способности на автора си. Всеки, чийто мироглед е основан върху принципа за "материалното единство на света" знае, че може да "приравнява", по-точно казано, да търси ОБЩОТО между всевъзможни събития, станали и ставащи на този Свят. ОБЩОТО между събитията, които, според теб, нелогично "приравнявам" е, че те са борба на роби, селяни и пролетарии за национално и СОЦИАЛНО освобождение. Те имат и обща причина: жестоката експлоатация, потисничество и всевъзможни унижения от които страдат посочените социални групи. Другото общо между тези събития е фактът, че робовладелците, турците вкупом с българските чорбаджии и буржоазията наричат борците за свобода "развилнели се банди". Имало е отделни случаи, когато робовладелци, турци, чорбаджии и буржоа са заставали на страната на онеправданите, за което има най-малко две причини: по-висока интелигентност и, макар и остатъци от хуманизъм. Можеш ли да се досетиш, защо ти не си един от тях?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jelezov
Категория: Политика
Прочетен: 760221
Постинги: 222
Коментари: 753
Гласове: 1615
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930