Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2014 11:45 - "ЗА СЪБИТИЯТА В УКРАЙНА..."
Автор: jelezov Категория: Политика   
Прочетен: 2051 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 07.03.2014 12:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На 24. 02. В Блога си Христо Тамарин публикува постинга „ЗА СЪБИТИЯТА В УКРАЙНА: КАК АЗ ГИ РАЗБИРАМ ОТ РАЗСТОЯНИЕ”. Днес написах доста дълъг КОМЕНТАР. Сметнах за целесъобразно да го публикувам като постинг и в моя Блог

Изложеното „разбиране” на автора е повърхностно.  „В Украйна просто се е разразил ЕТНИЧЕСКИ КОНФЛИКТ. Действащите лица са ДВА ЕТНОСА”. Тази абстракция, от която се дедуцира „доказателството” на изложените тези, показва, че имаме работа с обикновени привидности и предразсъдъци. Както е известно, общественото развитие е низ от поява и разрешаване на противоречия. В основата на днешните събития в Украйна, а и не само там, лежат и се преплитат в сложен възел пет  групи противоречия: политикоикономически, геополитически, етнически, национални, религиозни.

1. Основно противоречие на цялата около 8 хил. годишна история на човечеството е противоречието между експлоататори и експлоатирани (робовладелци и роби, сеньори и крепосни, буржоа и наемни работници). СССР бе първия сполучлив опит за разрешаване на това противоречие. С краха на социализма и разпадането на СССР, в посткомунистическото пространство това противоречие се възроди в особено уродлив вид. Усилията на гляма част от протестиращите в Киев, Москва, София и във всички бивши социалистически страни, както и голям дял от техния гняв са носочени срещу олигархичните върхушки, които, с политиката си, обричат на социална деградация своите народи.

2. Ставащото в Украйна е взривно, катастрофично изостряне на съществуващото и задълбочаващо се противоречие между Евразия и Запада. Исторически Украйна е част от Евразия. Сегашният опит на Запада да я погълне е продиктуван от користни подбуди. Евентуалното й присъединаване към ЕС и НАТО ще е пагубно за нея, така както то се оказа пагубно и за България.

3. Етническото противопоставяне между украйнци (малоруси) и великоруси е момент от сложен и противоречив исторически процес. На теритироята на Руската империя са живели множество източнославянски племена, които през средновековието се формират като отделен народ (етнос) със своя държавност (Киевская Русь). Множество фактори са способствали за появата на различия, развитието на които води до появата на хора с украинско и белоруско (а може би и с казашко) етническо самосъзнание, говорещи на диалекти, постепенно отдалечаващи се от великоруския език. Проблемът за украинсата различност (другост) се усложнява от историческата съдба на славяните населявали днешната Западна Украйна. Твърдението, че украинци и великоруси са два различни народа е толкова истинно, колкото е истинно подобно твърдението например за  българи и македонци.

4. Етнос и Нация са две различни, но намиращи се в единство понятия. Например гражданите на САЩ не са определен етнос, но са нация, каято, за добро или за зло, много често напомня на света за себе си. Нацията е общност от хора, появила се в Новото време (Модерността). Руската Империя навлиза в Модерността с управлението на цар Петър Великий (1689-1725). Модернизацията й е и процес на формиране на единна Российска нация, включваща в себе си всички етноси. Едновременно с това, по обясними и обяснени причини, започва формиране на отделни нации и сред повечето ентоси на Империята. Великата Октомврийска социалистическа революция прекъсна тези процеси и постави началото на формиране на общност, която биваше определяна по-често като Съветски народ. Под ръководството на Сталин този народ удържа велика победа над обединената под знамената на фашизма и нацизма Европа. Със смъртта (или убийството) на Сталин през март 1953 г. СССР, а с него и европейските социалистически страни, навлязоха в етап на развитие, който  приключи с краха на социализма и разпадането на СССР. Разбирането на процесите през тези пет десетилетия е ключ за разбиране и на същността  на случващото се в Украйна. Смъртта на Сталин и убийството на Берия бяха държавен преврат, който постави началото на тиха и трудно забележима контрареволюция, съдържание на която беше обуржоазяването на партийната и на държавната т. нар. номенклатура и маргинализирането на обикновените трудови хора. Политикоидеологическото съдържание на процеса бе реанимация на тлеещ в някои от републиките и в отделни региони национализъм, а в някои случаи и откровен фашизъм. Препоръчвам да се прочетат две стати: www.hist.ru/bandera.html  и ЗАГАДКА СИМОНА ПЕТЛЮРы или ПАРАДОКС АНТИСЕМИТИЗМА. www.hist.ru/petlura.html. Те достатъчно обективно обясняват особеностите на украинския национализъм.

5. В Съветска Украйна съществуваха три християнски конфесии: Православие, представлявано от Украинската православна Църква (УПЦ) като част от РПЦ, Униатска църква и Гръко-католическа църква. Противоречията и враждата между тези конфесии има многовековна история. След разпадането на СССР УПЦ се разцепи на две. Част от клира и енориите се обявиха за независими от РПЦ и създадоха собствена Патриаршия , а останалата по-голяма част продължават да се определят като част от РПЦ. Тези църковни борби катализират задълбочаването и изострянето на всички останали противоречия. 




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. aip55 - Хубави мисли!
19.03.2014 18:51
И правилни разсъждения!!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jelezov
Категория: Политика
Прочетен: 760576
Постинги: 222
Коментари: 753
Гласове: 1615
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930