Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2014 02:51 - ПРАВИТЕЛСТВО ИЛИ ИЗБОРИ
Автор: jelezov Категория: Политика   
Прочетен: 2327 Коментари: 5 Гласове:
6



 ПРАВИТЕЛСТВО ИЛИ ИЗБОРИ

            В предаването на БНТ „РЕФЕРЕНДУМ” на 7 октомври 2014 г. участваха представители на шест от осемте партии и коалиции представени в новоизбраното 43 Народно Събрание: ГЕРБ, БСП, РБ, ПФ, ББЦ, АБВ.Тук ще споделя мисли, които може да се приемат като контекст на интересната дискусия, разгърнала се между ерудирани участници.

            Най- съществената предпоставка за разбиране смисъла на дискусията, която срамежливо се скрива от обществото: всичките осем представени в новия Парламент партии и коалиции са прокапиталистически. Това се доказва от ниската избирателна активност, както и от  мотива на негласуващите: „Защо да гласувам, като всички са „от един дол дренки”. От това следва:

            Първо. Няма сериозни обективни причини да не бъде създадено устойчиво коалиционно правителство.

            Второ. Въпреки общата прокапиталистическа природа на осемте партии и коалиции между тях съществуват сериозни различия, същността на които също не се афишира. Истината за тези различия изисква разкриването на два фактора които ги предопределят.

            А. Глобалната капиталистическа Свят-система е разделена на три  части: Център, Полупериферия и Периферия. След 1989 г България се свлече в дъното на Периферията.

            Б. В глобалната капиталистическа Свят-система господстваща идеология и политика е т. нар. НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ.  В ЕС негов носител е ЕНП, членове на която са ГЕРБ и РБ.

            Неолиберализмът се проявява различно. В Центъра („Западът) той създава максимално благоприятни условия за износ на капитали, а следователно и за приток на стойност, създавана в страните извън центъра. В Полупериферията и особено в Периферията той гарантира получаването на максимални печалби от вложения чужд капитал и тяхното изтичане към страните от Центъра. Гарант за функционирането на тази по същество колониална експлоатация е т. нар. КОМПРАДОРСКА БУРЖОАЗИЯ, „авангард” на която са ГЕРБ и РБ. Доказателство за това е техният управленски приоритет: ускорено изграждане на инфраструктура за привличане на стратегически чуждестранни инвестиции. Това е основното различие между ГЕРБ и РБ от една страна и останалите буржоазни партии, от друга. което затруднява създаването на коалиционно правителство. Компрадори срещу националната буржоазия (доколкото я има).




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. koliotenev - Железов винаги е бил кратък ясен и ...
15.10.2014 17:15
Железов винаги е бил кратък ясен и точен. Браво Железов. Ти обективно определяш мястото на нашата страна в дъното на периферията, а останалото е НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ в действие - КОЛОНИАЛНА ЕКСПЛОАТАЦИЯ с помоща на Компрадорската БУРЖОАЗИЯ. Трудността в създаването на правителство е противоречието м/у компрадори и създаваща се национална буржоазия. Всичко това лъсва в водените преговори отразени вежедневно в масмедиите.
цитирай
2. jelezov - Благодаря за комплиментите, но бих ...
16.10.2014 11:25
Благодаря за комплиментите, но бих бил по-доволен от критични бележки. За мен е много важно с общи усилия да стигнем до по-дълбоко разбиране и обяснение на следните въпроси:
1. Връзката между чуждестранните инвестиции и битието на компрадорите (едри средни и дребни)?
2. В държава от Периферията, каквато е България, възможно ли е да се приемат чуждестранни инвестиции, без формирането и посредничеството на компрадорска буржоазия?
3. Възможно ли е и как България би могла да напусне Периферията и да стане държава от Центъра или поне от Полупериферията, като Чехия например?
И много още въпроси от този род.
цитирай
3. koliotenev - Аз съм атеист но и господ не може да ...
18.10.2014 12:55
Аз съм атеист но и господ не може да извде България от дъното на перифериятя. Тя влезе там след прехода към "демокрацията". Територията с затихващи функции може да се възроди, ако стане част от Китай без посредничеството на буржоазията. Всички други неща са утопии. Чужди инвестиции, реиндустриализация и тям подобни са празни химери. И най големите оптимисти не могат да измислят мероприятия за горната цел.
цитирай
4. zaw12929 - ТРЕВОГАТА Е НАЛИЦЕ: казвате &qu...
18.10.2014 13:46
ТРЕВОГАТА Е НАЛИЦЕ: казвате "Няма сериозни обективни причини да не бъде създадено устойчиво коалиционно правителство.
В случая субективните са решаващи... има непбхпдимост, но няма кой... да направи "Правителство на националното спасение" ... тези разговори са само шоу...фасада за света и зомбитата, че тук има демокрация...
цитирай
5. krumbelosvet - Капитализмът си е капитализъм,
05.01.2017 20:11
Войната си е война. Сега май определяща е войната, а тя е на шепа банкери срещу останалия свят, във временен съюз с ЧАСТ от света.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jelezov
Категория: Политика
Прочетен: 759248
Постинги: 222
Коментари: 753
Гласове: 1615
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031