Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2015 00:24 - СВОБОДНАТА ЕНЕРГИЯ
Автор: jelezov Категория: Политика   
Прочетен: 3643 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 СВОБОДНАТА ЕНЕРГИЯ: ВЪЗМОЖНОСТ,                    ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ, СОЦИАЛНИ ПОСЛЕДИЦИ

                                                Желю Железов

         Енергия е понятие въведено в научен оборот през 1807 г. от английският учен Томас Иънг (1773-1829). Преди това почти в същия смисъл  се е употребявало понятието „сила”, което Лайбниц въвежда във физиката в края на 17 в. като „жива сила” (vis viva). Във връзка с тава Хегел някъде пише приблизително следното: „Всички говорят и пишат за различни сили, но никой не се опитва да даде определение на понятието „сила”. Съвременното и може би общоприето определение на енергията е: „скаларна физическа величина, единна мяра на различните форми на движение и взаимодействие на материята, мяра на прехода на движението на материята от едни форми в други” (ru.wikipedia.org/wiki/Энергия). В това „категорично съждение на необходимостта (Хегел) същността на енергията се определя чрез по-общото понятие „движение”, изразяващо един от атрибутите на обективната реалност, за която в материалистическата философия е прието най-общото понятие (категория) „материя”.

         А. ВЪЗМОЖНОСТ

         Според съвременните разбирания, обективната реалност притежава три атрибута (неотнимаеми свойства): движение, пространство, време, които заедно с веществото и полето (като форми на битие на обективната реалност), се определят като физическа реалност, а във физиката и химията, и като „материя”. Според мен обективната реалност притежава и четвърти атрибут ( или трети, ако приемем, че пространство и време са един и същи атрибут), който наричам „виртуалност” Най-точният еквивалент на виртуалността е българската дума възможност. Като атрибут виртуалното притежава три модуса (реалности): първо,  битие-небитие на елементарни частици, наречени виртуални. Второ, информация - атрибут на живата материя и трето, идея (идеалното) – атрибут на човешките индивиди и на социума. За разлика от физическата реалност, която се възприема чрез човешките въоръжени или не сетива и може да се мисли и само с разсъдъка, трите вида реалности, които формират модусите на виртуалния атрибут, са невъзпринимаеми от всичките човешки сетива и затова са обект само на разумното мислене. Възникването на идеята за наличието на този четвърти (или трети) атрибут, която аз смятам за мое научно откритие, става възможно едва с появата на теорията на информацията и най-вече - с усвояването на дигиталните технологии, или това е поредния случай, когато технологията изпреварва фундаменталната наука, в т. ч. и философската интерпретация. За проникване в същността на тази идея може да се ползва т. нар. антропен принцип в силния му вариант.                 Пак според съвременните разбирания обективната реалност в структурен срез се дели на три: микро, макро и мега светове. В микросвета (молекули, атоми, елементарни частици) движението (същността на енергията) е абсолютно. Абсолютно е то и в мега света (планети, звездни комплекси, галактики, метагалактики). Образно казано,  в тези два свята пред взора на човека се открива „безбрежен океан” от енергия.

         В макро света, в света на човека, където съществуват устойчиви форми с величини съразмерни на хората, движението е относително, доколкото то е в единство със също тъй относителния покой. Това е най-дълбоката diferentia specifica на нашия междинен свят, границата на който с микросвета минава между молекулите и кристалическите образования от молекули, а границата му с мега света е размита и за сега лежи някъде в близкия космос.

         В общественото производство на своя живот човекът използва във все по-големи обеми енергия от външни източници, която добива все по-трудно и по-трудно. Това обстоятелство поражда идеята-мечта за създаване на т. нар. „вечен двигател” (ВД). С усвояването на огъня от Човека, топлината става основна форма на енергия, добивана от възобновяеми и невъзобновяеми източници, а изобретяването на парната машина      превърна науката термодинамика в Евангелие на индустриалната цивилизация, обявяващо за табу ВД от ­І и ІІ род. В световния научен дискурс се появи и понятие за ВД от ІІІ род, което все по-често се употребява като синоним на понятието „свободна енергия” (СЕ). В България един от учените, които се занимават с този проблем е д.т.н. инж. Иван Иванов, който издаде преди няколко години книгата „Топлинен двигател с топъл резервуар околната среда”.

         Възможността да се създадат устройства, които да черпят движение от микро и мега световете, и да го превръщат в енергия, годна за употреба от човека (свободна енергия), се определя от „прозорчетата” на тези светове, които природата е оставила отворени към нашия макро свят. Към този момент, от тях известни за човечеството са: електричеството, магнетизма, резонанса, ядрените сили, гравитацията, етера, със или без основание наричан и „физически вакуум”.

         Б. ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ

         Превръщането на посочената по-горе възможна реалност в действетелна, се реализира благодарение на вече достигната  степен на развитие на идеалното като модус на виртуалния атрибут на обективната реалност, който се е превърнал в атрибут на социалната й форма.

          Тук нито е възможно, нито е потребно да се опише, макар и вкратце, цялата история на ВД и/или СЕ. С  текста, който ще последва, целя да докажа тезата си, че вече са създадени множество модификации на ВД, или ако все още не са създадени, възможността за създаването им е реална. Първият може би действащ ВД е създаден от саксонския инженер, лекар, изобретател и алхимик Йохан Е. Е. Бесселер (1680-1745), демонстриран пред комисия от авторитетни учени на 12.11 1717 г.

Интересни са изобретенията на американския изобретател Джон Е. Уоръл Кили (1827-1898), когото някои автори наричат велик, а други – мошеник. Използвайки явлението резонанс, той успява да получи енергия от етера. Е. П. Блаватская му отделя цял раздел в книгата си „Тайната доктрина”. (http://grani.agni-age.net/articles1/ether.htm)

         На Запад много автори са посветили своето творчество за популяризиране на идеята за ВД/СЕ. Сред тях най-известни са Джери Василатос, Петер А. Линдеман и Патрик Дж. Келли.  От тях, както и от много други автори с особено внимание се ползват учените изобретатели Никола Тесла, Едвин Винсент Грей – старший и Пол Бауман. Общото в творчеството на тримата е, че те успяват да получат СЕ от етера, наречена радиантна, чрез използване на явлението резонанс.

         Никола Тесла (1856-1943) е феномен, който се ражда веднъж на няколко хилядолетия. Той е американски учен – етнически сърбин, роден в с. Смиляни, Република Хърватска. От стотиците патентовани и не патентовани негови изобретения ще посоча само три.

         1. Глобалният етерен резонатор е бил система от устройства за получаване на електрическа енергия от етера и предаването й на големи разстояния. Пробен пуск е проведен на 13 юли 1903 г. Резултатът е бил зашеметяващ. От медната полусфера на върха на кулата излизали мълнии, дълги десетки метри. Тътенът се чувал на повече от 20 км. Във връзка с това  Патрик Дж. Кели пише: „По какъв начин в зората на електротехниката Н. Тесла е можел да генерира електрически заряди с гигантска мощност, ако в най-добрия случай е разполагал само с електромеханични високочестотни (ВЧ) генериращи устройства, радиолампи и разрядници? След век, при това привидно гигантско развитие на електротехниката, генерирането на заряди с такава мощност все още е принципно недостижимо.

(ut27972.narod.ru/Book_2/16_Book_2_part_16.htm)

         2.Резонансен осцилатор за предизвикване на изкуствени земетресения.

         3. Задвижване на автомобил с енергия от неизвестен източник. През 1931 г. се провежда  експеримент, на който присъства и Марк Твен – добър приятел на Тесла. На лек автомобил заменят бензиновия двигател с електрически. Тесла произнася: „Ето вече имаме енергия”, след като е поставил на задната седалка кутия с размерите на среден куфар. Сяда зад волана и потегля. Колата се движи цяла седмица, достигайки скорост 140 км/час.

         Едуин Винсент Грей р. 1925 г., американски изобретател с интересна съдба. След продължителни  опити открива начин за „отделяне на положително електричество”. През 1961 г. създава първия прототип на своя ЕМА (Electric Magnetic Association) двигател. През 1963 г. успешно е тестван третият прототип – работил непрекъснато 32 дни, след което е разглобен за анализ на устройството му. След неуспешени опити да намери инвеститори, създава собствено дружество. Пише писма да всички членове на Конгреса и Правителството. Не получава отговор дори и за това, че са ги получили.  Почива в работилницата си през април 1989 г. при загадачни обстоятелства.  http://glaas.ru/details.php?id=559

         Пол Бауман. Ръководител на християнската община-комуна Methernita в Линден Швейцария. Изобретател на източник на СЕ, наречен Тестатика, който от началото на 80-е години до сега захранва с електроенергия бита и промишлеността на комуната с около 750 киловата мощност. Машината е усъвършенстван вариант на електростатичната машина на Вимшурст.  Действителното съществуване на машината е документирано от посещението на десетки учени от различни страни, в т. ч. и от Русия. Колонистите и до днес пазят в тайна устройството й, аргументирайки се с твърдението, че човечеството още не е готово за такова откритие.

          Справедливо е да се отбележи, че наред с посочените трима изобретатели  също така значими постижения имат още много десетки ентусиасти като Джон Уоръл Кили (1872 г.), Натан Б. Стаблфилд (1880 г.), Томас Хенри Морей (1926 г), доктор Вилхелм Райх (1940 г.), както и нашите съвременници от Нова Зеландия Тревор Констебл и Робърт Адамс.

Значим принос в тази област има австрийският учен Виктор Шаубергер.

         Тук е важно да спомена, че гениалният български учен проф. Стефан Маринов е разгадал секрета на Тестатиката и е построил действащ модел, най-вероятно за което е заплатил с живота си.

 newenergybg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=19:2010-01-21-08-36-59&catid=13&Itemid=2

http://www.macmep.ru/testatika/testatika.htm  

         Друг голям български учен, незаслужено позабравен у нас, е Илия Вълков (1922-1998) (известен по света като Yull Brown) - откривателят на т. нар. браунов газ.

         Интересни факти за достиженията на съветските и на руските учени може да се научат от книгата „Грани нового мира”  на Евгений и Мария Голомолзини. http://delotvoe.narod.ru/FreeEnergy/Perpetuum_Mobile.htm

         В СССР  и по- късно в РФ и Украйна значителни успехи са постигнати в теоретичната разработка на проблемите свързани с Етера (эфира) . Владимир А. Ацюковский пише крупен научен труд „Эфиродинамика”. Г. И. Шипов и Е. А. Акимов разработват теория на торсионните полета. Борис Владимирович Тихомиров също разработва теория на Эфира (Кomfort207.com)

          Студен ядрен синтез. /www.youtube.com/watch?v=vlPGvsf9AfU

         През 1958 г младият съветски учен Иван Степанович Филимоненко открива явление, което нарича студен ядрен синтез (СЯС). Получава подкрепа от академиците Келдиш, Курчатов, и Корольов, както  и на маршал Жуков. На 23 юли 1960 г.  Хрушчов и  Косигин подписват секретно Постановление на министерския съвет на СССР и ЦК на КПСС под номер 715/296: „ Да продължат разработките на нови принципи за получаване на енергия, нови приципи за получаване на тяга без изхвърляне на маса и получаване на нови принципи за защита от ядреното излъчване. Отговорен за тази програма – водещият конструктор И. С. Филимоненко…”

         „Но след смъртта на Корольов и Курчатов и оставката на Жуков всичките работи били прекратени. През 1967 г Филимоненко бил уволнен независимо от възраженията на Косигин. Поддръжници на уволнението били секретарят на ЦК, завеждащ отбранителната промишленост Д. Устинов, главният партиен идеолог М. Суслов и самият генсек Л. Брежнев, подкрепил оставката просто заради нелюбовта си към Косигин. trinitas.ru/rus/doc/0016/001d/00162392.htm

          През 1989 г американските учени Мартин Флейшман и Стенли Понс обявяват, че са реализирали СЯС. Масмедиите настроили общественото мнение срещу тях и опитите били преустановени до появата на сцената на  италианския инженер Андреа Роси.

         През 2009 г.  той подава заявка за патент за изобретение: „метод и апаратура за провеждане на екзитерична реакция между никел и водород с отделяне на мед”. През 2011 г прави многократни демонстрации на  създадения от него в сътрудничество с проф. Фокарди енергиен катализатор (Е-Сat)

През октомври 2014 г. е публикувано съобщение, подписано от председателя на комитета по енергетика към Шведската кралска академия Свен Куландер и президента на шведското общество на учените-скептици (аналог на Комисията за борба с лъженауката на РАН). Според тях, в изобретението на Роси действително съществува необясним ефект на  получаване на евтина енергия. А във връзка с това нобеловият лауреат по физика проф. Брайън Джозефсон пише: „Каквото и да има в черната кутия, ако то ефективно работи – това е достатъчно, разбирането и теоретичната база може да се появят по-късно”

         „Агенция CNN съобщи, че през  месец ноември Обама е довел в Пекин на срещата на върха на ръководителите на страните от азиатско тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) шеф на фирма американо-китайския милиардер Джей Ти Вон. Организирал среща на Вон с лидера на Китай Си Цзинпин. Страните приели решение за създаване на специална зона в китайския Баодин за промишлено производство на тези генератори по американски лиценз. В близките години в Китай ще започне масово производство на генераторите на Роси. trinitas.ru/rus/doc/0016/001d/00162392.htm

         Изчислено е, че  един кг. никел в режим на СЯС отделя енергия, колкото 1 мил. л. бензин.

         В. СОЦИАЛНИ ПОСЛЕДЕЦИ

         Всеки който познава в някаква степен проблема ВД/СЕ, си задава въпроса: защо, след като  по-вече от век от както е създадена технология за получаване на СЕ или най-малкото е съществувала реална възможност за създаването й, човечеството е лишено от това благо? Какви са причините и има ли виновни? Тези въпроси хората си задават отдавна, но сега, поради ред причини, станаха съвсем актуални. Множество автори са се опитвали и опитват да им дадат отговор. Според мен причините може да се систематизират в две групи.

          Първата обхваща многообразната проява на консерватизма и догматизма на т. нар. официална академична наука. Те, колкото са полезни и потребни, толкова могат да бъдат и сериозна спирачка в развитието на научното знание. Тяхното съществуване не зависи от обществения строй и идеологията на учените.

         Втората група причини се корени в самата природа на капитализма. Историята познава много случаи когато корпорации са купували прогресивни открития и изобретения, за да ги скрият за определен период или завинаги. Днес, когато той е изпаднал в дълбока системна криза, би ли могъл да понесе масовото внедряване на ВД/СЕ? Дали това ще му помогне да преодолее кризата или ще предизвика срив с непредвидими последици? И ако теоретически може да се докаже, че капитализмът и СЕ принципно са несъвместими, то защо в СССР са били саботирани изследванията на Филимоненко и на още десетки други изобретатели. Защо и социалистически Китай не бърза да се възползва от това научно откритие и изобретение.?

 

София, януари 2015 г.

PS. Тази статия ще бъде обсъдена на поредната сбирка на Интердисциплинната Гражданска Академия (ИНГА) на 30 януари 2015 г. от 17.30 часа в ДОМА НА ТЕХНИКАТА, София, ул. Г. С. Раковски № 108, в зала 105А на ІІ етаж.

         Вход свободен.

         Каня всички, които проявяват интерес към тази проблематика, да вземат участие в дискусията, в която ще се акцентира върху два въпроса:

1.    Възможно ли е създаването на технология за усвоявана на т. нар. СВОБОДНА ЕНЕРГИЯ (ВД от ІІІ род) и дали вече е създадена такава?

2.    Какъв би бил светът, ако и когато започне да ползва изцяло свободна енергия?

В този блог има и други постинги с подобна тематика!




Гласувай:
3



1. aboychev - КАКВО НЕЩАСТИЕ
27.01.2015 08:10
ДА ПИШЕШ НАУКООБРАЗНО
ПО ТЕМИ ОТ КОИТО И ХАБЕР СИ НЯМАШ
ТЕ ТОВА Е СИСТЕМНАТА КРИЗА НА МАРКСИСТА
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jelezov
Категория: Политика
Прочетен: 758984
Постинги: 222
Коментари: 753
Гласове: 1615
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031