Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2015 16:29 - КАК ЩЕ СЕ ОТРАЗИ НА БЪЛГАРИЯ ПОБЕДАТА НА СИРИЗА В ГЪРЦИЯ
Автор: jelezov Категория: Политика   
Прочетен: 2346 Коментари: 2 Гласове:
7



 КАК ЩЕ СЕ ОТРАЗИ НА БЪЛГАРИЯ ПОБЕДАТА НА СИРИЗА В ГЪРЦИЯ

От десетилетия съществува общопризнат и неопровержим факт: ножицата между богатство и бедност както между индивидите и класите във всички (богати и бедни) страни, така и между богатите и бедните страни в капиталистическата „свят-система” се  разтваря.   Другото название на този факт  е разширяване и задълбочаване на несправедливостта в разпределението на благата. Всеки нормален човек разбира, че това не е природно бедствие, а обяснимо и преодолимо социално явление. Единствената причина за появата и съществуването му е НЕОЛИБЕРАЛНАТА икономическа политика, която световната КОРПОРАТОКРАЦИЯ провежда единствено в свой користен интерес.

Появата на партии като СИРИЗА е непосредствено следствие на неолиберализма, а премиерната им победа точно в Гърция е обяснима. Съществуват обективни и субективни условия и обстоятелства победата на СИРИЗА да се превърне в импулс на процес за радикално преобразуване на ЕС: преодоляване на неолиберализма и стартиране на процес за постепенно и непрекъснато разширяване и задълбочаване на социалната справедливост. Иначе ЕС ще се разпадне.

Историческият опит показва, че в преломни епохи, каквато е нашата, ролята на т. нар. исторически личности (лидери, вождове, дучета, фюрери и т. н.) рязко нараства, става  решаваща. Но, ако тяхното битие е абсолютна необходимост, то появата им е чиста случайност. На гръцката левица случаят подари Ципрас. На българската левица след 1989 г. н. в. късметът изсипа цяла плеада от дейци, някои от които бяха кадърни и достойни личности, но нито един от тях не се бе родил с харизма. Българската „демокрация” бе още повече ощетена от съдбата; поведоха я един през друг по –невзрачни личности. Провървя единствено на новоформиращата се компрадорска буржоазна класа и на нейния миманс, наричан „офисен планктон”. Случаят им поднесе Бойко Борисов за лидер, лидер, чиято харизма, както и да се отнасяме към нея, е факт.

Победата на СИРИЗА  ще повлияе чувствително върху политическия климат у нас главно в две направления: първо, ще ускори ерозията на статуквото, крепящо се на фактор, който Бойко Борисов назова с поразителна яснота и точност: „Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме” . Второ, без партия подобна на СИРИЗА България не ще може да се оттласне от дъното, в което се намира. Без български Ципрас обаче това няма как да се случи. Но, лидерите не само се раждат, те се и правят. Съдбата на Алексис Ципрас и Бойко Борисов е доказателство за това. Ако Симеон Сакскобурготски не бе направил от ББ генерал и Главен секретар на МВР, той и до днес щеше да си битува като среден бизнесмен със съмнителен бизнес.

ИЗВОДИТЕ? Всеки да си ги прави според мисловните си способности и идейните си убеждения!




Гласувай:
8



1. balebalev - Чух че гръцкия комуняга,
11.04.2015 09:36
подобно на нашия Серьожа, бил избран за премиер, с празна трудова книжка.
цитирай
2. jelezov - Глупакът вярва и мисли (ако може), ...
11.04.2015 11:06
Глупакът вярва и мисли (ако може), че например когато нарече комуниста "комуняга", с това нанася смъртоносен удар върху комунистическите идеология и движение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jelezov
Категория: Политика
Прочетен: 760318
Постинги: 222
Коментари: 753
Гласове: 1615
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930