Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2015 03:29 - Капитулацията на Русия
Автор: lado Категория: Политика   
Прочетен: 903 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Малко са онези които знаят, че на 3 март 1878 г. освен предварителния мирен договор, подписан в Сан Стефано, който слага край на бойните действия в Руско-Турската война от 1877-1878г., е подписан един друг договор, чиито последствия имат огромна роля днес и ще имат и в бъдеще. В това събитие, слабо известно у нас, България има решаваща роля в ущърб на Руската империя и в полза на Украинската независимост.

На 3 Март 1918 г. в Брест-Литовск (сега в Беларус) Руската империя подписва мирния договор, с който капитулира пред Централните сили, с които воюва през Първата Световна Война. Това са Германия, Австро-Унгария, България и Турция. В резултат на този договор Украйна се появява като държава. Руската империя губи над 1 милион квадратни километра земя, върху които се появяват в последствие Финландия, Литва, Латвия, Естония, Полша, Украйна, Грузия и Армения.

Датата не е случайна. Тъкмо българският премиер Радославов настоява капитулацията на Руската империя да бъде подписана на тази дата. Целта е на Русия да бъде даден урок, заради политиката на Русия спрямо България от 1878 до 1918г.

Причините, поради които Радославов избира тази дата, са добре известни на историците, но са много слабо засегнати в учебниците и медиите. България отмъщава на Русия заради:

1. Руската враждебна политика спрямо българското Съединение от 1885 и насъскването на Сърбия да ни удари в гръб пак същата година.

2. Организирането на преврати, метежи и политически убийства в България в годините след 1885г. Русия скъсва дипломатически отношения с България до 1896г.

3. Ролята на Русия в Междусъюзническата война от 1913г. и подтикването на Румъния да ни нападне в гръб.

Всичко това дава своето отражение и на Българската позиция, когато се решава, на чия страна да се включим през Първата световна война.

Включването на България на страната на Централните сили през 1915г, се оказва решаващо за Първата световна война. Германия и Австро-Унгария получават пряка връзка със своя съюзник Турция. На тяхна страна застава една изключително добре воюваща армия като българската. Следват падането на Сърбия (България атакува в гръб западните съседи, които се сражават срещу Австро-Унгария), Румънските, руските и сръбските войски са разгромени в Добруджа от българска армия, подпомогната от турски части, Дунавът е форсиран, Букурещ е превзет, Румъния излиза от войната. 

Де факто, включването на България се оказва решаващ фактор за удължаването на Първата Световна Война и рухването на Руската империя, която икономически не може да издържи на огромното военновременно напрежение.

В резултат на 3 Март 1918 г. Русия капитулира пред Централните сили, сред които е и България. В договора за първи път Русия признава Украйна като независим от нея политически субект. По-късно Украйна в кървава война е погълната в състава на СССР. Кремъл прави опит да изличи всяка мисъл за независимост у украинците с чудовищен терор пикът, на който се явява ГОЛОДМОРА, когато чрез глад са унищожени 7 милиона украинци 1932-1933г. (предимно в Източна Украйна) и на опустелите територии са заселени руснаци.

България не е невинната в цялата тази история. Политическото ръководство на България прави груби грешки. Нашата армия също има принос в етническите прочиствания от Балканската война, които са предприемани и от трите съюзници (предимно срещу мюсюлмани), една срамна част от нашата история, която мнозина от историците ни (предимно тези с ДС закалка) обичат да мълчат и отричат. Тук най-гласовити са онези, които говорят за българите бежанци от Източна Тракия, прогонени от настъпващата турска армия през 1913г., но се премълчава, че повече мюсюлмани са прогонени от българската армия от новозавзетите територии.

Национализмът, който раздира Европа през 19 и 20 век, води до няколко изключително разрушителни и пагубни войни, е оставил в историята на България и Балканите едно тъмно наследство, което ако не бъде овладяно ще ни връща отново и отново в една безкрайна спирала на разрушения и смърт. Тъкмо това е основната причина за създаването на Европейския съюз - спирането на безкрайните конфликти между европейските държави и народи. Най-големият враг на това днес е Путин. Вманиаченият кагебист започна война срещу Украйна, води агресивна политика за разчленяване на ЕС и НАТО, опитва се да ни връща към миналото, да разпалва конфликти.

България е изправена пред огромно предизвикателство. Нищо че истинската война е в Украйна, у нас тя вече започна, разпалена от КГБ рашистите (руските нацисти), с огромна, цинична и нагла информационна война, субсидиране на олигарси, дестабилизация на властта и опит за разпалване на етнически и религиозни конфликти.

Украинците днес умират освен за своята независимост от Чудовището в Кремъл, умират и за нашата независимост и напредък. Но тъкмо днес трябва да си припомним и нашата следа в историята на Украйна, нашият принос към украинската независимост, която се опира в много голяма степен на онази Украйна, призната през 1918 г. от Русия, с капитулацията й пред Германия, Австроунгария, Турция и БЪЛГАРИЯ. На 3-и Март.



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lado
Категория: Изкуство
Прочетен: 2650785
Постинги: 65535
Коментари: 5893
Гласове: 20657
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930