Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2015 00:26 - Споровете сред българските леви
Автор: krizata Категория: Политика   
Прочетен: 4903 Коментари: 7 Гласове:
6

Последна промяна: 23.05.2015 00:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Уважаеми г-н Стойчев,

веднага Ви съобщавам, че не се позиционирам нито сред левите, нито сред десните икономисти, тъй като избраната от мен привилегия да ползвам при своите изследвания системния подход, ме поставя над всички плюещи се отляво и отдясно експерти, за да ме вкара в ролята на наблюдател, обхващащ от птичи поглед ставащото в нашата Родина.

И по първия, засегнат от Вас, въпрос: казвате, че е възможна дискусия за настоящото и бъдещето на България. Вие наистина ли мислите, че подобна дискусия е възможна или сте забравили, че страната ни е сред загубилите Третата Световна война (надявам се, сте прочели поне изследването на проф. Дуранкев по този въпрос) и не нейните граждани са тези субекти, които определят какви да са стопанските й приоритети и мястото й в международното разделение на труда. Не Ви ли се струва, че сме само едни пуяци, които се кълват за пуйките в курника, докато не дойде стопанинът, който да хване една от тях за поредната гощавка около Деня на благодарността.

Така че, можем да си говорим колкото си щем, и дори отвреме-навреме да се отъркваме ỏ властта, но докато не получим благословия от центъра на света, цялата ни интелигентност и компетентност не струват и пукната пара, на фона на раболепието на разни плиткочели мутри, готови да изпълняват всякакви външни прищевки, стига да са на трапезата възможно най-дълго време.

Твърдите, че се отклоняваме от уникалната цивилизационна орбита, в която България има своето място и съществена роля. Ако разбирам правилно намека Ви, говорите за едни бивши славянски братя, с които вече четвърт век ни плашат като с дявола, но в интерес на истината не нашата държава беше инициатор на подобен сценарий за развод (или поне не докато Тодор Живков беше свален от власт), а в десетилетието, през което Путин направи и невъзможното, за да върне България в своята орбита, ние така и не го разбрахме.

Очевидно, сред българите все още не се е родил новият Георги Димитров, който под страх от загуба на най-ценното да се изправи срещу новата кафява чума, окупирала планетата, и да изкрещи на висок глас пред целия свят за най-големия геноцид над един народ в началото на XXI век.

Казвате, че от стопанския оборот са изключени цели поколения подготвени специалисти. Това е така, но не по причините, които Ви идват в главата. За последния четвърт век страната ни се превърна в суровинен придатък на развития свят и това беше направено с пълното съдействие на почти всички активни български граждани, които неистово мечтаеха за свободна пазарна икономика и за откритост пред глобализирания свят. Това са резултатите от неограничаваното с нищо взаимодействие с по-развития свят – закриване на местни неконкурентоспособни производства и прехвърляне на освободената работна ръка в икономики, прилагащи по-висока степен за разделение на труда. За нас останаха функциите на компаньонката и на другия обслужващ персонал.

Днес, например, не всички български граждани са недоволни от новото си статукво, нещо повече – готови са да го защитават със зъби и нокти. Попитайте реституиралите собствеността си, коренните жители на централните части в големите градове, настанилите се на яслата покрай държавните и общинските поръчки, и многобройната, обслужваща горните, свита. Тук не говорим за един или два процента от населението. Така че, в очите на някои хора, България е една динамично развиваща се страна, чиито граждани си позволяват, например, да заемат по-голяма част от капацитета на северните гръцки курорти, в условия на световна икономическа криза.

Разбира се, има и губещи от Прехода, но това са най-вече хората от провинцията, които повярваха на разни леви политици, че постигането на социална справедливост е водеща в техните платформи, а в същото време прокарваха крайно десни мерки, като плоския данък, например, с което предизвикваха допълнителни миграционни вълни от малките населени места към две-три големи градски агломерации или към чужбина. Да не говорим за прословутия валутен борд, който като камък на шията на българския народ тежи вече осемнадесета година и неудържимо тегли към дъното на стопанската ни разруха, което означава и към ликвидацията ни като народ на картата на Европа.

Опитите в политиката да се включат хора с морал и качества текат вече много десетилетия, Вие не го ли знаехте? Спомняме си как юпитата на царя влязоха „чисти и неопетнени“, за да реализират по-късно най-голямата далавера на прехода – превъртането на българския външен дълг. Преди това напълно искрени хорица бяха ликвидирали селското ни стопанство, защото Иван Костов и Филип Димитров ги бяха научили, че само частникът може да „оправи“ България. Изредиха се и няколко „социалистически“ правителства, чиито ментори се кълняха, че само росната капка може да бъде по-чиста от техните хора, та да стигнем до днешния „кормчия“, който дори убеди „световното светило“ Дянков да прекъсне временно „бляскавата“ си кариера, в името на майка България! Последният, впрочем, вече влезе в кожата на по-ляв от всички български леви икономисти, активно съветвайки гръцката СИРИЗА и работейки за „ненавистния“ Путин в Москва.

Природата не търпи празно място и в този смисъл България няма да загине. Да, тя ще се изпразни от хора, носители на досегашния генетичен фон, но на тяхно място ще се появят сирийски и либийски „борци за свобода и демокрация“, които по много по-добър начин от туземците ще обновят липсващия генетичен код, без оплаквания от това, че „памперсите били скъпи“ или, че държавата не помагала на едни или други категории граждани. В същото време манипулативните технологии ще продължат да работят за подготовката на поредните порции емигриращи българи, чрез които Отечеството ни плаща репарациите си (да напомня – загубихме войната!!!).

В крайна сметка, не си спомням и за един партизанин, хванал гората след преврата на 10 ноември 1989 г. А Господ винаги наказва прегрешилите, още повече, когато последните са го забравили, в името на непрекъснатата надпревара за елементарно материално благополучие и успех.

Факт е, че практически няма разлика между честния ляв и десен икономист, защото и двете категории българи искрено вярват, че с дейността си помагат за просперитета на любимото си Отечество. Затова, аз съм за обединение на всички останали здрави сили (а те вече не са кой знае колко много), които все още вярват, че България може да продължи съществуването си, без значение на формалните идеологически различия, каращи ги непрекъснато да разкъсват тялото на нашата обща Родина.

Хубаво е, че преди нас са живели гениални българи и един от тях, акад. Евгени Матеев, ни е оставил цялостна теория за успешно устойчиво развитие на страната ни за десетилетия напред! От всички Вас, интелектуалци, се иска да загърбите всякакви други „упражнения“ и в спешен порядък да направите първи прочит на творческото наследство на този български Пророк, за да разберете, че не всичко е загубено и че за нашата България има бъдеще. Затова, хващайте се за работа! Времето не чака!

Ваш Митко Хитов

P.S. Писмото е продиктувано от дискусия, провеждана сред български интелектуалци след публикация на статия (вижте я оттук) от проф. Боян Дуранкев във в. "Дума"!




Гласувай:
6



1. atanasio - Проф. д. ик. н. Боян Дуранкев добре ...
23.05.2015 12:47
Проф.д.ик.н. Боян Дуранкев добре го казва на края ''в момента очевидно няма готова и способна партия или коалиция, която да тръгне към решаване на българските проблеми. Нито една.'' - http://avtorski.pogled.info/article/62113/Ikonomikata-i-neinite-lechiteli

Проф.д.ик.н. Иван Ангелов - Бойко отговорил: „Каквато ни кажете вие” - http://avtorski.pogled.info/article/56425/Oshte-vednazh-za-finansista-Boiko-Borisov

,и си задавам въпроса дали става въпрос за некомпетентност(на политици,партиите...) или за умишлени действия - или просто от всичко по-малко плюс някаква форма на психопатии ,секти и индоктринирането на съзнанието е голяма тема ,и лесно се прави в икономическата наука с идеологии като неолиберализма

Фридрих Хайек - няма смисъл да се опитваме да променяме мнението на цялото население, твърди австрийският икономист, напълно достатъчно е да променим убежденията на елитите. Хайек има предвид журналистите, университетските преподаватели, публичните интелектуалци, писателите. След което именно те ще станат хората, които чрез своите изяви ще убедят обществото, че няма по-добри идеи от възхваляващите пазара и приватизацията.
Хайек смята, че участието на държавните структури в живота на обществото трябва да бъде сведено до минимум и че всичко трябва да бъде оставено на "невидимата ръка на пазара".

Капитализма и в САЩ постига най-големите си успехи 1950-1970год. защото има големи данъци и регулации тоест има неоспорими факти

Милтън Фридман има предвид индустриалния капитализъм когато говори за свободен пазар а не финансовия капитализъм тоест за финансовият трябва строги регулации.
Фрийдман - американската икономическа система представлява „социализъм за богатите и свободна стопанска инициатива за всички останали“. Ако обикновен човек не успее да плати дълга си, той е принуден да живее в колата си. Ако банкер не успее да плати дълга си, той разчита на данъкоплатците, за да го спасят.

Трябва ясно да се каже как бяха ограбени хората с дерегулации и т.н. методи ,и да се вземат мерки да не се повтаря както и пиши в статия за “Вътрешна афера“ и проф.Нуриел Рубини – http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/

цитирай
2. atanasio - Трябва да се обяснява на хората как са грабени
23.05.2015 13:00
23 трилиона за спасяване на банките със снимка на Обама след 6:4о минута тук - http://www.dokumentalni.com/?p=898

Проф. Кръстьо Петков каза ,че с манипулациите на LIBOR са откраднати 8 трилиона долара - http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=6746
''Швейцарските регулатори възнамеряват да проведат разследване за манипулиране на валутните курсове на пазара Forex. Регулаторът в сферата на конкуренцията WEKO също възнамерява да проведе предварително разследване, за да провери подозренията за тайни споразумения на банки за манипулиране на цени и критерии на пазара, чийто дневен търгуван обем е около 5 трилиона щатски долара'' -
http://30dumi.eu/2013/10/shvejtsariya-se-gotvi-da-razkrie-izmama-v-svetovni-mashtabi/#ixzz2h2yJDPOq

При 4-5 трилиона дневен оборот колко ли ограбват за 1год. ?!

И във филма е добре обяснено как се краде - http://www.dokumentalni.com/?p=985

,и професора също обяснява добре как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да контролират и спрат измамата - https://www.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.be

Тоест така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи''.

Темата е голяма и съм обобщил основното - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685

Докато всичко не се ''сложи на масата'' няма да се оправим и да се помисли за идеята на проф. Маргарет Кенеди за ''Пари без лихва и инфлация'' - http://bgeconomist.bg/2013-04-28-20-17-49/173-lihvata-rak-na-obshtestvoto.html

Радвам се ,че проф. Джефри Сакс говори за реформи и устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система - http://darikfinance.bg/novini/111777#comments

но не им вярвам като ги гледам какво правят

Почва се от забрана на офшорките защото в света се въртят 26-32 трилиона $ в ошфорки тоест грубо 5-6 трилиона $ не влизат в бюджетите - http://www.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9Jo

Трябва тотални регулации на финансовият капитализъм защото е 'ъ'бсурд да печелят повече от реалният производител - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazino

Темата е голяма и ако беше само финансите е лесно защото идва още две катастрофи - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972

Готов съм да застана пред всички академии на науките ,експерти и NASA за да обясня подробно - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231

Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс
с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща – https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558

МОГА ДА ОТВОРЯ 1 000 000 нови раб.места и да направя България 80% независима от внос на нефт и газ,и това не е пожелание защото свършва петрола и газта и трябва да си оставим за столетия
цитирай
3. x111 - Българин звучи позорно
24.05.2015 14:56
Аз също съм против присъеднияването на мутренската Бойколандия в икономическата интеграция на Путин.Турско-американския кенеф бълГейрия няма място там,това крадливо,долно и лъжливо балканско племе само ще замърси с гнусните си замисли и тъпата си халтура мирната евразийска алтернатива.И ще живее на аваната както на аваната получи свободата си и на аваната живя цели 60 години-за сметка на Великия Съветски Съюз.
цитирай
4. atanasio - Г-н Хитов
24.05.2015 18:14
Колко според вас знаят за какво става въпрос - според мен 99% от хората нямат представа и затова мисля ,че трябва да повтаряме - ПРЕПОВТАРЯМЕ

Научил съм много работи от вас и давам линкове към написаното от вас за системната криза - http://www.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/

,и графиките ,и по-подробно обяснение - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684

Има и други икономисти които са наясно - през 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality. Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници. По-нататъшният растеж ще бъде блокиран от три фактора: изчерпване на ресурсите, екологични ограничения и смазващия обем на дълга. Тези взаимодействащи си ограничители, пише Хайнберг, ще ни принудят да преоценим заветните икономически теории и да преосмислим парите и търговията. Ако си поставим цели, които укрепват човешкото и екологичното благополучие трябва да се научим да пестим, вместо да продължаваме да преследваме невъзможното – безкрайно увеличение на БВП

И проф. Джефри Сакс говори за реформи и устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система - http://darikfinance.bg/novini/111777#comments

Положението е страшно меко казано и ако не се вземат правилните мерки ще има милиарди жертви както казва проф.д-р Боян Дуранкев тук - https://www.youtube.com/watch?v=dbKHl0wCGPE&feature=share

може да останат 500 милиона до 1 милиарда и бърка за времето защото не са 25-30год. а 15-17год.

Ако до 1-2год. не се почне трансформацията на света за функциониране без петрол ще стане страшно

Отделно трябва трансформация и на световната финан.система - РЕСУРСНО БАЗИРАНА И ПЛАНИРАНА ИКОНОМИКА
цитирай
5. x111 - Нека завиждат
24.05.2015 18:50
"Ненавистния Путин"
-----------------------
Путин е мъж,топмъжкар,пич,изключително интелигентен и възпитан държавник,а българските политичарчита,бездарни културтрегерчета,прокопиевчиета,тъпоъгълни мутрички от Банкя,пелтечещи ивоинджевчета и студентчета от хомосексуалния "Нов български университет" са пут.и.
цитирай
6. x111 - Да си кажем истината в очите
26.05.2015 14:46
Вие твърдите:"БСП е въвела плоския данък"
----------------------------------------------
За съжаление и Вие сте станали жертва на манипулациите в общественото пространство.Въвеждането на плоския данък беше инициатива на НДСВ и ДПС-две десни партии,дело на "юпитата".БСП имаше само 87 депутата в тази коалиция,какво можеше да направи освен да се съобрази с това решение?Коалиция означава преди всичко компромис.Мъдрецът от Банкя имаше 120 депутата,защо не премахна плоската данъчна ставка?!

После Вие казвате:"изредиха се няколко социалистически правителства"

Нека пресметнем колко социалстически правителства имаше по време на прехода
и колко време реално управляха?

1990-1991 Луканов.Една година
1993-1995 Беров/псевдоляво правителство,служебен кабинет,но ще го считаме "социалистическо"/ Две години
1994-1996 Виденов.Две години
2005-2009 Станишев.С жалките си 87 депутата и в псевдолява коалиция с две десни партии.Четири години.Хайде и това правителство също ще считаме за
"ляво",макар че депутатите на БСП заемаха едва 54 % от цялата коалиция.
2013-2014 Орешарски.Една година.
Общо левите правителства са управляви едва 10 години от общо 25 години преход. Както виждаме от фактите смешно е да се обвинява реформираната
социал-демократическа партия БСП в "узурпиране на прехода".

Колко точно управляваха десните екстремисти по време на прехода?
---------------------------
1991-1992.Филип Димитров.Една година
1997-2001.Иван Костов.Четири години
2001-2005.Симеон Втори и Доган.Две десно-центристки партии.Четири години
2009-2013.Бойко Борисов.Четири години
2014-2015Бойко Борисов.Засега една година

Десните партии са управлявали минимум 14 години страната от общо 25 години преход.
Всеки сам да си направи изводите.

П.С.И оше нещо:не съм съгласен с мнението,че"всички са маскари".По скоро подкрепям тезата за "по-голямото и по-малкото зло".Много често в политиката тази дилема е на дневен ред.За съжаление българите не мислят с главите си преди избори,а после се оплакват,мрънкат и проклинат съдбата си.
цитирай
7. x111 - Колко леви правителства управл...
26.05.2015 15:09
Колко леви правителства управляваха Русия за последните 25 години?

Отговор:Нито едно.

Идеологията на пропрезидентската партия "Единна Русия" е цитирам: «российский консерватизм», консервативный либерализм, социальный консерватизм.Както виждате това е дясна идеология.

Даже Михаил Хазин се определя като десен консерватор,"правый консерватор","патриот России" и.т.н Сталин е много повече десен политик/"правый большевик"/ отколкото българските псевдодесни прокламисти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krizata
Категория: Други
Прочетен: 3825753
Постинги: 785
Коментари: 6084
Гласове: 7250
Архив
Блогрол
1. Икономическата криза слага края на една система
2. 5 (пет) цента за литър бензин!
3. Икономическата криза - шанс за възраждане на България
4. Китай – световна работилница, но само дотук?
5. Правителствата на Големите излязоха на път без изход
6. Дянков ни готви съдбата на Исландия
7. Параванът рейтингови агенции
8. Обама и банкерите кръстосват шпаги
9. България сама пожела да влезе в криза!
10. Барозу показа на Бойко "кой в България е шефът”!
11. Да поумуват, да помъдруват, пък да си ходят!
12. Светът – в рецесия или в системна криза?
13. Страхът от кризата
14. МВФ вече не е за ниска инфлация
15. България - Беларус: кой сега е номер едно?
16. Университетски преподаватели - за кризата у нас и по света
17. Mr Dyank_off и изпускащи парата вулкани
18. Безпътицата на монетаристката идеология
19. Някои от моите участия при легендарния журналист Валентин Фъртунов
20. Пред сп. Тема: Няма заговор за ръста на цените.
21. Искам да съм негър в щата Алабама...
22. Разпасаната либерастия
23. САЩ готвят спец операция срещу Европа
24. Капитализмът изживява последната си криза
25. Analyse comparative de l’Ukraine et de la Bulgarie
26. Национальная идея как фактор развития до и после индустриальной революции
27. Великое экономическое открытие Розы Люксембург. Почему оно было проигнорировано и какие перспективы оно открывает
28. Деглобализира ли се светът и как това ще се отрази на България?
29. Пред радио Пловдив на БНР - 29.11.11
30. Пред "Евронюз" с водещ Димитър Вучев