Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2016 04:24 - БЕЗУСЛОВЕН ОСНОВЕН ДОХОД (БОД)
Автор: jelezov Категория: Политика   
Прочетен: 2230 Коментари: 5 Гласове:
10

Последна промяна: 30.05.2016 23:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  В. Ю. Катасонов Безусловен основен доход, или Банково-олигархична диктатура

         Абревиатурата БОД („безусловен основен доход”, на български се среща и като ББД – „безусловен базов доход) сега е на мода у тези, които изучават и описват новите тенденции в социалната политика. БОД може да се определи като гарантиран за всеки гражданин  паричен доход, получаването на който не зависи от никакви предварителни условия. Единственото условие е принадлежността на човека към една или друга държавна юрисдикция. При това обемът на паричните средства, получаван от гражданина, трябва да му осигурява минимално жизнено равнище. Иначе казано, БОД трябва да освободи човека от „робската” зависимост от работата, която за него е източник на съществуване.

         Безплатното сирене в капана

         За БОД започна да се говори към края на ХХ век. Впрочем идеята е витаела в умовете и през ХІХ, даже през ХVІІІ век. Някои твърдят, че основоположник на идеята за БОД е американският философ и публицист от ХVІІІ век Томас Пейн, но, изобщо, в списъка на основоположниците на идеята трябва да се внесат и социалистите-утописти, и Карл Маркс с последователите му.

         Ако сумираме очакванията, които се възлагат на БОД, може да ги сведем до следното:

         - преодоляване на бедността  и смекчаване на социално-имуществената поляризация;

         - смекчаване на възможните негативни последици от научно-техническия прогрес, който в близкити десетилетия може рязко да съкрати потребността на икономиката от работна сила и значително да увеличи мащабите на безработицата;

          - снижение на „робската” зависимост  на човека от работата като източник на съществуването му и едновременно създаване на условия, които биха могли да помогнат на човека да се посвети на любимите си занимания;

          - снижение натаварването на държавата, която сега е принудена да се занимава с разпределението на социалната помощ.

         Идеите на БОД вече се апробират в експерименти, наистина, те все още имат локален характер. Първите експерименти се проведоха още през 1970-те в Канада. Географията на следващите експерименти е много пъстра: Намибия, Бразилия, Индия, Кения, Германия, накои от скандинавскити страни, САЩ.

         Привържениците на идеята за БОД понякога си спомнят  САЩ във връзка с фонда, който бе създаден през през 1976 г. в щата Аляска, за да могат жителите на този щат да палучават всяка година  определена сума пари от този фонд. Фондът се формира за сметка на 25% от печалбата на щата от оборота на нефта. Половината от дохода пряко чрез дивиденти се разпределя сред жителите на Аляска. Всеки жител ежегодно получава еднаква сума. Изплащането се преизчислявя всяка година в зависимост от дохода през последните пет години, а също от броя на хората, които трябва да получат пари. Строго казано, този фонд на щата Аляска не може да се разглежда като пример за проекта БОД. Първо, защото равнището на дивидентните плащания не е привързано към екзистенцминимума на хората и може да се колебае всяка година от промяната в дохода от нефт на щата. Второ, жителите на щата не стават автоматично получатели на плащания от фонда. (нужни са минимален срок на живот в щата, както и липсата на съдимост). Освен това, получаваните суми се облагат с данъци.

        

         Мащабите на експеримента се разширяват

         За експериментаторите на БОД бе важно да разберат, какви ще са поведенческите реакции на хората, които ще започнат да живеят за сметка на БОД. Ще продължат ли да се трудят или ще предпочетат безделието, ще променят ли вида и характера на трудовата си дейност, ще се повиши или понижи производителността на труда? Според отчетите на мнозинството от експериментаторите, като цяло резултатите са обнадеждаващи, в последна сметка съвкупната социална и трудовата активност на подопитните не се понижава.

         Явно очерталият се ръст на безработицата  в много от страните на „златния милиард” през текущото десетилетие способства за това, мнозина да заговорят за реализацията на проекта БОД в по-широки мащаби. Най-голямо движение в тази посока се очаква през тази година в три европейски страни – Финландия, Швейцария и Холандия.

         Да започнем от Холандия. Там в град Утрехт започна експеримент за плащане на всеки жител на града БОД в размер на 900 евро на месец. Ако човек е женен, в този случай на семейната двойка се изплаща общо 1300 евро.

          Във Финландия става дума за общонационална програма. Размерът на БОД трябва да е 550 евро на месец на човек.  Възможно е постепенно повишавана на плащането – отначало до 800 евро, а след това до 1000 евро. Но в най-добрия случай тази общонационална програма ще може да стартира едва в края на текущото десетилетие.

         Най-голям резонанс  в света предизвикват плановете на Швейцария. През 2013 г. там бе одобрена петиция по въпроса за провеждане на референдум за въвеждане на БОД в страната. Референдумът трябва да се проведе в началото на лятото на 2016 г. Предлага се БОД в размер на 2500 швейцарски франка (2000-2250 евро) за месец на човек. За децата сумата е определена  на 25% от базовата величина на БОД. Впрочем, за сега е трудно да се предугади изхода от референдума. Социологическите допитвания  показват, че далеч не всички швейцарци са готови да приемат системата на БОД. Противниците на системата в началото на годината бяха малко повече от привържениците.

 

         Ясни отговори на въпросите, свързани с БОД, няма

         Има убедителни основания да се съмняваме, че някои положителни ефекти, фиксирани в локалните експерименти с БОД, ще се повторят  на общонационално равнище. Даже във Финландия и Швейцария посочените суми за БОД са по-ниски от величините, които определят чертата на бедността. Затова скептиците говорят, че  системата  на БОД ще предизвика ръст на бедността. От внедряването на БОД  ще спечелят само тези, които са на самото дъно. Ще възникне ефект на нивелиране на бедността при общ абсолютен и относителен ръст на количеството на бедните в обществото.

         Други скептици акцентират вниманието върху това, че ще се затормози ръстът на икономиката или дори, че ще започне икономически спад. Хората ще предпочитат празен начин на живот, ще се съкрати резервната армия на труда и даже може да възникне дефицит на работни ръци. А преодоляването на такъв дефицит ще изиска  повишаване на работната заплата в икономиката. Просто казано, икономическото развитие ще се усложни по причина на това, че парите от сферата на производството ще бъдат преразпределени в сферата на потреблението, ще се нарушат улегналите пропорции в икономиката.

         Има още една голяма група скептици, които се страхуват, че внедряването на БОД ще даде тласък на имиграцията на големи маси от хора в страната със система от БОД. Сега Европа се задъхва от бежанци от страните на Близкия и Средния Изток. А появата в Европа на курабийката във вид на БОД само ще активизира притока на бежанци, които ще се стремят да се легализират в европейския континент.

          Последно, крайно важен е въпросът за източниците на финансиране на програмата БОД. Сумите потребни за такива програми са впечатляващи. Във Финландия, според някои оценки, ще са нужни 40 млрд. евро на година. В Швийцария бе назована сума от 208 млрд. швейцарских франка (около 190 млрд евро). Привържениците на  БОД предполагат, че основната част от средствата трябва да постъпва от държавния бюджет – от тази негова част, която сега съставят разнообразните програми за социална помощ. В някои от страните на ЕС количеството на такива програми се изчислява  на много десетици. Голяма част от държавните чиновници е заета именно с това, да разпределя бюджетните средства сред населението във вид на помощи, отстъпки, пенсии, стипендии и т. н. Ликвидацията на такива социални програми и рязкото съкращаване на държавния апарат за сметка на чиновниците, обслужващи ги, ще даде лъвската част от парите, необходими за плащане на БОД. При това даже привържениците на БОД признават, че ще са потребни и допълнителни източници. Първо, не се изключва  повишаването на някои от сега действащите данъци. Второ, предлагат се нови данъци и събирания. Например, целеви данъци (събирания) за сметка на природната рента в специални фондове на БОД. Нещо като нефтения фонд на Аляска.  Има дори такива екзотични предложения, като въвеждане на данък върху въздуха и водата. Припомня се също  за „данъка Тобин”, който нерядко се нарича данакът на Робин Худ. Този данък е облагане на международните (трансграничните) финансови операции от спекулативен характер. Но транснационалните банки и корпорации вече четири десетилетия противодействат на въвеждането на подобен данък.

         Нараства количеството на въпросите, свързани с БОД. Смислени отговори на тези въпроси за сега няма, и буди съмнение рязката активизация на кампанията в полза на внедряването на БОД във всичките страни от ЕС. Наблюдавайки подобен род интерес към проблемите на социалната справедливост, социалната безопасност, социалната осиуреност на обикновения човек на Запад, започваш да си задаваш въпрос за неговата причина. До неотдавна, когато съществуваха СССР и другите социалистически страни, западната пропаганда активно критикуваше социалната политика. Социалните програми в социалистическите страни се характеризираха като „комунистически популизъм”, „социалистическа уравнивиловка”, „социално иждивенчество” и др. под. Но пропагандираните на Запад програми за БОД не могат да се сравняват със социалните програми в социалистическите страни. Тези програми имаха адресен арактер, а не бяха банално раздаване на равни порции пари на всички жители.

 

Темата за обществените фондове на потребление в СССР си остава табу

         Смея да предположа, че интересът на западните общества към програмата „безусловен основен доход” (БОД) се подгрява от световната олигархия. Това е част от проекта за преход към новия световен ред. Моделът капитализъм днес поради много причини е изчерпан, и световната олигархия (стопаните на парите, същите които притежават печатарската машина на Федералния резерв) пристъпва към своята глобална „перестройка”. А именно: построяването на нов робовладелски строй, изчистване на планетата от „излишното” население и формирането на „новия човек”. Натрапването на хората на идеята за БОД може да се разбере само в контекста на тези планове.

         БОД е продължение на курса на глобалния елит за разлагане на човека. Отначало стопаните на парите култивираха алчност и желание за потребление, сега на първо място излиза култът на безделието (праздности). Без труд човекът се превръща в животно. БОД е призван да ускори този процес. Разложението на човека е само междинна цел, това е подготовка на условия за неговото унищожаване (плановете за депопулация на населението на планетата бяха изложени още през 70-те години на миналия век в работите на Римския клуб).

         Освен това, БОД е средство за окончателен демонтаж на държавата. На хората ще дават пари, за да си „купуват социални услуги”. Хората ще бъдат оставени сами срещу гигантските корпорации, които постепенно ще заместят държавата. Фктически БОД не е съвсем безусловен доход. Той много ще зависи от волята и решенията на стопаните на парите, за които е достатъчно да прокарат своите кабалистични манипулации с парите, за да се превърнат те в макулатура. „Обнуляването” на БОД ще бъде само част от глобалния проект за обнуляване дълговете на стопаните на парите.

         Прави впечатление, че при обсъждането на проблемите на БОД по всякакъв начин се замълчава опита на СССР и другите социалистически страни в решаването на социалните проблеми (пенсионно осигуряване, медицинско обслужване, образование, помощ за младите семейства и др. под.) Табу е самата тема за  обществените фондове за потребление в Съветския съюз. Всичко това още веднъж ни навежда на мисълта, че системата на БОД е предназначена не за решаване на най-острите социални проблеми на западните страни, а за укрепване властта на стопаните на парите.

         БОД може да се нарече капиталистическа уравнивиловка, след която ще последва концлагерна уравнивиловка. Отчитайки тези съображения смятам, че БОД трябва да се разшифрова не като „безусловен основен доход”, а като „банково-олигархична диктатура”.

 

Превод Желю Железов

 

 

Източник:

В. Ю. Катасонов

Безусловный основной доход, или Банковско-олигархическая диктатура

http://www.trinitas.ru/rus/doc/0001/005a/00011622.htm




Гласувай:
10



1. kvg55 - Зад всичко, което се прави от вла...
24.04.2016 23:04
Зад всичко, което се прави от властта в съвременното буржоазно общество, трябва да се търсят интересите на корпорациите, които усещат историческата заплаха да бъдат унищожени при една социална революция и се стремят да насочат развитието на обществото в изгодната за тях посока, създаването на умствени и духовни дегенерати. Ще успеят ли? В страни като България, където няма съпротива срещу властта, ще успеят. У нас даже успяват.
Пътят е осигуряване на условия за творческо прилагане на способностите на индивидите, съкращаване на необходимото време за производството на средствата за живот и увеличаване на времето за лично самоусъвършенствуване. Разбира се, това е възможно само при обществена собственост върху средствата за производство. Това е пътят на комунизма.
цитирай
2. jelezov - КОМЕНТАР НА ПРЕВОДАЧА
25.04.2016 16:27
За проникване в същността на проблема, предмет на статията на проф. Катасонов са необходими поне две предпоставки:
1. Понятие за феномените, обозначавани с термините „разменна стойност” и по-обшия „стойност”. Тяхната природа може да се определи като „идеална реалност”, която, освен в мисленето, съществува реално и вън от него като основен елемент от системата на „Втората”, „Очовечената” Природа. Идеалната им природа ги прави непостижими за човешките сетива, представата и разсъдъка. Те са постижими само за разумното мислене, доколкото и защото самото то е НЕОБХОДИМ елемент от човешкото битие. Парите, във всичките си функции, са стойност, разменна стойност, т. е. нещо идеално, за разлика от различните си носители, които могат да бъдат веществени или виртуални: злато, хартия, дебитни или кредитни карти, и т. н., и др. под. РАЗМЕННА СТОЙНОСТ СЪЗДАВА САМО И ЕДИНСТВЕНО ЖИВИЯТ ЧОВЕШКИ ТРУД. Оръдията на труда –каквито и да са – НЕ създават разменна стойност, а само пренасят на части своята стойност върху произведения продукт. Тази като че ли елементарна истина трудно се осъзнава дори от високо образовани хора.
2. За лайтмотив на статията може да се приеме съждението „Моделът капитализъм днес поради много причини е изчерпан, …” Много от читателите ще изразят несъгласие с него, мотивирайки се със факта, че той, капитализмът продължава да произвежда изобилие от прекрасни стоки и услуги, а ще изтъкнат и редица още негови достойнства. Това е истина, която обаче изразява видимата страна на нещата – достъпни за сетивата и разсъдъка. Невидимата страна, същността разумът разкрива като два взаимно обуславящи се процеса. Първият, изложен тезисно, се свежда до:
1. Основа на капитализма е капиталът.
2. Капиталът е натрупан „принаден продукт”, превърнат в стойност (идеална субстанция), чрез реализацията му на пазара.
3. Принаденият продукт притежава разменна стойност, защото е овеществен жив човешки труд.
цитирай
3. jelezov - ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА КОМЕНТАРА
25.04.2016 16:34
4. Непрекъснато разширяващата се механизация, автоматизация и роботизация на производството на стоки и услуги е процес на постепенно преодоляване на живия човешки труд – субстанцията на разменната стойност, т. е. на капитала. Или това е процес, превръщащ капитализма постепенно в НЕВЪЗМОЖЕН.
5. Достигането до абсолютна невъзможност ще означава не само крах на капитализма, но и физическа гибел на човешкия род. Осъзнали този горчив факт, хората търсят начин да пренасочат историческия процес по нов път. Абстрактно възможни са два: единият е посочен в статията – нов робовладелски строй. Другият път е постепенният преход към комунистическата обществена формация, за която ПРЕОДОЛЯВАНЕТО НА ТРУДА Е АБСОЛЮТНА НЕОБХОДИМОСТ. То, преодоляването на труда, я превръща от абстрактна в реална възможност.
ВТОРИЯТ от двата процеса е изследван и описан от Роза Люксембург. Според нея капитализмът се развива прогресивно и успешно, докато не е изчерпана възможността за експанзия на капитала както първоначално в самите капиталистически общества, така и особено вън от тях, в колониите, неоколониите или в т. нар. „трети свят”, или „световен Юг”. Вече сме в етап, когато полето за експанзия е почти привършило. Това обяснява особената агресивност и войнственост на глобалния капиталистически елит.
цитирай
4. stih - Получих някакво понятие по въпроса. :)
15.05.2016 01:34
Благодаря за подборката и превода, Железов!
Поздрави!
цитирай
5. 1997 - Мисля си как БОД играе за монополите
06.06.2016 21:45
Никой не обещава БОД за вечни времена, нали? Той ще съществува докато е изгоден.
До фалирането на дребните производители, приели какъвто и да е доход пред усилието да се борят с монополите. При това разходите за поробването си поема държавата, превръщаща производителя в консуматор. След фалирането на своето дребно производство, махат контрола върху конкуренцията и настъпва "щастливо и безметежно време" за концентрирания капитал, БОД пада, а бившите му потребители стават евтина работна ръка...ТОВА Е ЛОШ ПЪТ
Пътят към социализъм е по- добър.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jelezov
Категория: Политика
Прочетен: 759024
Постинги: 222
Коментари: 753
Гласове: 1615
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031