Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2016 01:11 - ТЕРОРИЗМЪТ: ОПИТ ЗА ОБЯСНЕНИЕ
Автор: jelezov Категория: Политика   
Прочетен: 2175 Коментари: 7 Гласове:
8

Последна промяна: 17.07.2016 01:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  ТЕРОРИЗМЪТ: ОПИТ ЗА ОБЯСНЕНИЕ
Желю Железов
       Светът в който живеем, съвременната цивилизация, която Иманиел Уълърстейн определи с понятието „Капиталистическа свят-система”, ражда и ще продължи да ражда тероризъм  във все по-големи и ужасяващи мащаби, въпреки или може би благодарение на засилващата се борба срещу него. В сравнение с бъдещите терористични актове, това което се случи в Ница, ще прилича на детска игра. От този „бич божий” човечеството може да се спаси, само ако осъзнае същността му, т. е. причините, които го пораждат. А те са елементарни за разбиране. В много популярният някога сериал „ЦИВИЛИЗАЦИЯТА” Кенет Кларк казва: „Но в тази серия аз се опитвам да покажа цивилизацията като съзидателна сила и разширяване на човешките способности, а от тази гледна точка робството е отвратително. Такава е и крайната бедност. Бедност, глад, чума, болести. Те са фонът на историята чак до края на 19 в. и повечето хора ги считали за неизбежност, също като лошото време.”. Човечеството - веднъж осъзнало, че  неравенството, бедността, мизерията и подтисничеството не са неизбежни, „като лошото време”, че за съществуването им има виновни, че създаването на общество, свободно от тези язви, предполага унищожаване както на условията и обстоятелствата за появата и съществуването им, така и на виновните за това - започва повече или по-малко организирана борба за ликвидирането им. Съвременният т. нар. тероризъм, освен другите съществени определения, е и момент от тази борба. Ако това не се осъзнае, борбата срещу него ще продължи да бъде гасене на пожар с бензин.        Но, някой ще ми опонира: терористите избиват не виновните за посочените злини, а съвсем невинни хора. Такава ли е истината? Невинни ли са десетките  хиляди жители и гости на Ница, изпълнили крайбрежния булевард? За убиеца Мохамед Булел и за хилядите други терористи-смъртници жертвите им са виновни макар и само затова, защото  не искат и/или не могат да осъзнаят, че тяхното съвременно хедонистично битие лежи и върху костите на 9 мил. роби, починали при ужасяващи условия в трюмовете на кораби - специално построените за превозване на роби. Терористите не са пришълци от други светове. Те са продукт на тази цивилизация и са принудени да се борят срещу нея с несиметрични средства, защото други самата тя не желае и не може да им предостави.        Този текст не е оправдание или обвинение. Той е обяснение. Мнозинството от хората не могат да различават оправданието или обвинението от една страни и обяснението, от друга. Затова вероятно ще бъда многократно анатемосан. Но истината е такава и аз я написах, за да поизчистя и собствената си съвест.



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. liubitel - Верен коментар
17.07.2016 18:41
Верен коментар
цитирай
2. aip55 - Съгласен съм с
17.07.2016 18:53
мислите Ви Железов.
Браво!
цитирай
3. stih - Разбирам те, Железов,
19.07.2016 20:51
но някой трябва да посочи на терористите правилния път на съпротивата и борбата за справедливост.
Каква полза, че ги разбираме, ако не ги насочваме...?
цитирай
4. jelezov - Ще отговоря на stih с третия от &q...
20.07.2016 03:18
Ще отговоря на stih с третия от "ТЕЗИСИ ЗА ФОЙЕРБАХ" на Карл Маркс:

"Материалистическото учение - че хората са продукти на обстоятелствата и на възпитанието и че следователно изменените хора са продукти на други обстоятелства и на изменено възпитание - забравя, че именно хората променят обстоятелствата и че трябва да се възпитава и самият възпитател. Затова то по необходимост стига дотам, да разделя обществото на две части, едната от които стои над обществото (напр. у Роберт Оуен).
Съвпадението на промяната на обстоятелствата и на човешката дейност може да бъде разгледано и рационално разбрано само като РЕВОЛЮЦИОННА ПРАКТИКА."

От мен добавям: този тезис е бил и е най-често грешно разбиран. Има и куриозен случай. Още в социалистическо време една педагожка защити Докторска дисертация, в която доказваше, че Маркс тук пледирал за възпитание на възпитателите.
цитирай
5. lesovski - Тероризмът
05.08.2016 11:06
Обяснението е доста повърхностно, макар в него да има и елемент на обяснение, чрез научните и философски похвати.
Попитали цар Соломон, КАКВО е ЧОВЕКА ?, а той отговорил- " Това което е било.", а какво е било?- това което е, отговорил Соломон.
Разгадаването и осъзнаването на многопластовата човешка природа и нейното вътрешно- присъщо величие и низост е предпоставка да се провалят и най- светлите и чисти пориви на идеалистите. Тероризмът се организира и ръководи от централи осъзнали и опознали до цинизъм тази несъвършена човешка природа!
Но, никой не може да ни отнеме мечтите- за един справедлив и мирен свят!
цитирай
6. jelezov - Смисълът на коментара на г. Лесо...
05.08.2016 15:34
Смисълът на коментара на г. Лесовски ми подсказва, че той е привърженик – осъзнато или не – на СОЦИАЛДАРВИНИЗМА като историософия, според който ЧОВЕШКАТА СЪЩНОСТ е присъща на отделния индивид, както това е в животинския свят. От тази гледна точка, „справедливият и мирен свят” може да бъдат само утопична мечта, защото „ЧОВЕШКАТА ПРИРОДА” (каквото и да означава това) е принципно неизменна.

Но, ако се осъзнае и приеме научната истина, че „човешката същност не е абстракция, присъща на отделния индивид. В своята действителност тя е съвкупността (т. е. системата – Ж) на всички обществени отношения” (Маркс), нещата стават ясни и достъпни за разбиране от всеки непредубеден човек.

Основа на всичките обществени отношения е ФОРМАТА НА СОБСТВЕНОСТ, върху средствата за производство (СП). Частното владение на СП, само по себе си, не е нещо привлекателно за собствениците им. Напротив! То е източник на главоболия, но, въпреки това, се стремят към него, единствено защото е условие за ЧАСТНО ПРИСВОЯВАНЕ НА „ПРИНАДЕНИЯ ТРУД” (ПТ) на непосредствените производители. Обобществете СП, което ще осигури обществено присвояване, разпределение и преразпределение на ПТ и с удивление ще констатирате как много бързо „човешката природа” ще се преобрази коренно. Когато например след сто години хората ще изучават нашето съвремие, с основание ще ни определят като високо цивилизовани ДИВАЦИ.
цитирай
7. lesovski - Обяснението на г. Жел...
07.08.2016 19:00
Да обясните поведението на човека с белега, как ловко и подло продаде общонародните СП и как предаде милионите загинали и обрече други милиони на смърт?
А, на какво съм привърженик осъзнато или не не е никак важно, сложен е въпросът, който е предмет на Вашия постинг. Бъдете здрав, поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jelezov
Категория: Политика
Прочетен: 759279
Постинги: 222
Коментари: 753
Гласове: 1615
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031