Подобна комбинация не съм срещал по рецептурниците. Вчера я сготвих и, както очаквах, получи се нещо доста вкусно. Няма да описвам процеса на готвенето, защото всяка жена или мъж, които обичат да готвят, знаят как се прави яхния. Ще спомена само най-необходимото: използвах 200 гр. суров нахут и 400 гр. едра бамя. Струва ми се, че бамята може да бъде и повечко. Наред със задължителните кромид, моркови, 3-4 скилидки чесън, червен и черен пипер (на зърна и млян), сложих и следните подправки: дафинов лист, целина, джоджен, карамфил и канела. Накрая я поръсих със ситно нарязан магданоз. Струва ми се, че комбинацията нахут-бамя ще понася и още много други екзотични подправки.
Препоръки: 1. На пазара има различен по качество нахут. Изберете по- качествения. Трябва предварително да се кисне поне 7-8 часа. 2. Бамята увира за около 20 мин. Преди да я сложите в тенджерата , се убедете, че нахутът е достатъчно уврял. 3. Изхвърлете „презрелите” бамички! Познават се с усещането, че режете дърво, когато обрязвате дръжките им. Почистената и измита бамя се кисне в студена подкиселена вода поне един час. 4. За сгъстяване на яхнията използвах пшенично и чаревично брашно в съотношение 3:1.
Опитайте! Може да ви хареса.
ОЧАКВАЙТЕ: КАКВО И КЪДЕ ОБЯДВАХМЕ ЕДН...
ДОКУМЕНТАЛНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ РФ Е КОЛОН...