Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2017 15:45 - ЯХНИЯ ОТ НАХУТ И БАМЯ
Автор: jelezov Категория: Политика   
Прочетен: 1149 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ЯХНИЯ ОТ НАХУТ И БАМЯ

Подобна комбинация не съм срещал по рецептурниците. Вчера я сготвих и, както очаквах, получи се нещо доста вкусно. Няма да описвам процеса на готвенето, защото всяка жена или мъж, които обичат да готвят, знаят как се прави яхния. Ще спомена само най-необходимото: използвах 200 гр. суров нахут и 400 гр. едра бамя. Струва ми се, че бамята може да бъде и повечко. Наред със задължителните кромид, моркови, 3-4 скилидки чесън, червен и черен пипер (на зърна и млян), сложих и следните подправки: дафинов лист, целина, джоджен, карамфил и канела. Накрая я поръсих със ситно нарязан магданоз. Струва ми се, че комбинацията нахут-бамя ще понася и още много други екзотични подправки.

Препоръки: 1. На пазара има различен по качество нахут. Изберете по- качествения. Трябва предварително да се кисне поне 7-8 часа. 2. Бамята увира за около 20 мин. Преди да я сложите в тенджерата , се убедете, че нахутът е достатъчно уврял. 3. Изхвърлете „презрелите” бамички! Познават се с усещането, че режете дърво, когато обрязвате дръжките им. Почистената и измита бамя се кисне в студена подкиселена вода поне един час. 4. За сгъстяване на яхнията използвах пшенично и чаревично брашно в съотношение 3:1.

Опитайте! Може да ви хареса. 



Тагове:   нахут,   яхния,   бамя,


Гласувай:
4



1. nalia - Няма моряк, плавал на боен кораб, да не готви добре:)
08.09.2017 17:07
За по-бързо яхнията може да се сготви с консервиран нахут, добавя се след като поуври бамята.
А да я подправя и с канела, нямаше да се сетя!
Поздрави
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jelezov
Категория: Политика
Прочетен: 760313
Постинги: 222
Коментари: 753
Гласове: 1615
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930