Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2017 17:25 - НА ЛОВ ЗА БАНКЕР
Автор: jelezov Категория: Политика   
Прочетен: 1799 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 30.10.2017 17:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                  НА ЛОВ ЗА БАНКЕР                                       
                                       Желю Железов
        
        В Русия е излязла от печат много интересна книга – „ОХОТА НА БАНКИРА” - която веднага се е превърнала в бестселър. Струва ми се, че точен превод на заглавието е „На лов за банкер”. Авторът, докторът на икиномическите науки Александър  Лебедев е и крупен бизнесмен, през ръцете на който са минали много милиарди долари, пише книгата като автобиаграфия, но си поставя за цел да разкрие и ролята на банките, т. е. на финансовия капитал в съдбините на съвременното човечество. По случай на събитието, заместник главният рекактор на в. „Завтра” Андрей Фефелов е разговарял с автора. Интервюто е публикувано в
http://zavtra.ru/blogs/ohotnik_na_bankirov.  Ще цитирам само два  откъса от интервюто, колкото да провокирам интерес у читателите, за да го прочетат.         
          Андрей Фефелов: „… където вие казвате, че специалисти, които могат да разберат банковата система, особено в криминалната й част, са много малко, и тези не многчислени специалисти са вътре в системата. В правоохранителните органи и в системата на надзора такива специалисти практически няма”.
Тази мисъл може да ни помогне, да разберем същността на продължилата години сага с фалита на нашата КТБ.         
           Текстът - гвоздей на интервюто, - който ще изпиша с главни букви, за да се набие в главите на лековерния нашенски електорат, който си избира нравствено съмнителни субекти, да го управляват и го държат привързан към ЕС, САЩ, евро-атлантическите ценности, и все не може да разбере причините на задълбочаващата се бедност и неравенство.
        
           „ФАКТИЧЕСКИ, ПРОБЛЕМЪТ, КОЙТО НАРИЧАМ „ТРЕТИЯТ КОЛОНИАЛИЗЪМ”, Е КОЛОСАЛЕН. ТОВА Е МНОГО ПО-УМЕН КОЛОНИАЛИЗЪМ ОТ ПРЕДИШНИТЕ ДВА. НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПРАЩАТ АРМИИ, НЕ ТРЯБВА ДА СЕ РИСКУВА ЖИВОТ – ПРОСТО ВСЯКА ГОДИНА  ТРЯБВА ДА СЕ ИЗМЪКВАТ ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ. ТОВА Е УСТАНОВЕН ФАКТ, И ВСИЧКИ МЪЛЧАТ ЗА ТОВА!”
        
             Според мен с това „всички мълчат”, авторът иска да ни каже, че същността на този „трети колониализъм” не се разбира и затова истината за него рядко се назовава. И е прав. А истината е скрита в т. нар. чуждестранни (стратегически) инвестиции.
         У нас например огромното мнозинство от учени, политици и държавници, от целия политически и идеологически спектър, открито защитават тезата, че те, чуждестранните инвестиции, както и подаянията от кохезионните фондове на ЕС са благо. И продължават настървено да спорят, за това кой президент, премиер, министър или партия са допринесли повече за привличането им. Тази трагикомедия може да бъде обяснена , но не и оправдана.         
             
Обяснението. През този и предишния колониализъм колонизаторите задължително създават в колониите класа – посредник в грабежа, наречена КОМПРАДОРСА буржоазия, която е кръвно заинтересована в увековечаването на колониалния статут на страната си. Освен този политико-икономически користен интерес, съществува и поне още една причина: същността на предишния колониализъм беше сетивно достъпна и затова предмет преди всичко на разсъдъчното мислене. Същността на сегашния нов колониализъм не е сетивно достъпна. Тя може да бъде изразена в случая с най-общото понятие „стойност” (Wert – на немски език), във формата му на „разменна стойност”. Но стойността е сетивно недостъпна. Никой никога не е виждал, чувал, вкусвал, докосвал или помирисвал стойност. Сетивно достапни са нейните множестово и различни от нея носители. Но както за възприемането на сетивно достъпните феномени са нужни сетива, така и за познонието на обективно съществеващата стойност, е нужно „сетиво”, а то е мисленето, в неговата разумна, според Хегел и спекулативна форма. Такова мислене индивидите получават като онаследена дарба и/или формират чрез упорито образование, което не маже да мине без що-годе задълбочено познание на научното творчество поне на Кант, Хегел и Маркс.              
            Оправданието. От нравствена гледна точка, всички форми на колониализъм, експлоатеция и потисничество са зло, незовисимо от това, дали попове ще ги оправдават с божията воля или буржоазни идеолози ще ги определят като разпространение на евроатлантическите ценности, основна от които е демокрацията. И тук човешкото съзнание затъва в дълбоко противоречие, от което трудно намира изход. Трудно, защото това зло е необходимо (обективно закономерно) зло, в смисъл, че капитализмът, на когото то е иманентно, е необходим етап от развитието на икономическата обществена формация. Това е една от основните истини на марксистката историософия. Но, така както днес то е необходимо, така изведнъж (в продължение на няколко десетилетия) ще се превърне в обходимо, тоест излишно, заедно със своя носител – капитализмът. Кой и как тогава ще съди персоналните носители на това „необходимо зло” , е трудно да се каже, защото, както е казал Карл Маркс „Аз не създавам рецепти за готварницата на бъдещето.” Но можем да бъдем уверени, че ще бъдат съдени и осъдени, а някои от тях и жестоко наказани.



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - jelezov,
30.10.2017 22:48
Мисля, че банките, тоест банкерите в България прекрачиха допустимите граници към кредитополучателите. И все някога ще се стигне до лов на български банкери, които няма къде да избягат, защото в другите страни ще да са ги подгонили преди нас. Буржоазното общество е в разпад и, както казва Маркс, човечеството смеейки се, ще се раздели със своето минало. Те вече Западна Европа и САЩ станаха за смях.
цитирай
2. jelezov - Към 1. kvg55
30.10.2017 23:37
Тази мисъл на Маркс много ми допада и често съм я цитирал. Но актуалното развитие на историческия процес ми дава основание да смятам, че тя не е толкова научна истина, колкото ценност от неговия хуманистичен мироглед. Някога такава раздяла със смях е била възможна, но сега силите, с които трябва да се разделим, са толкова мощни и зловещи, че на човечеството няма да остане мегдан за смях и веселие от желаната раздяла.
цитирай
3. kvg55 - jelezov,
30.10.2017 23:44
За "силите, с които трябва да се разделим" си прав. И много е вероятно смехът ни да секне от една ядрена война.
цитирай
4. jelezov - Много сполучливо, но само формално ...
31.10.2017 11:18
Много сполучливо, но само формално модераторите са поставили под постинга ми, като нему подобен „Ам и пърцумян”, с автор dedenze. Заинтересован, прочетох този постинг и се убедих, че в текста от постинга ми, който започва с „…. съществува и поне още една причина: същността на предишния колониализъм …” и краят му: „… което не може да мине без що-годе задълбочено познание на научното творчество поне на Кант, Хегел и Маркс.” съм изразил една истина, потвърждение на която е въпросният постинг. В него, между другото, четем: „Приели ли сме капитализма като обществен строй и нова, желана, ценностна система !?
Ако сме го приели, трябва да си спомним всичко написано против него в старите учебници по Научен комунизъм, защото всичко казано там е вярно, за разлика от твърденията за комунистическото бъдеще и развитие ! Накратко това е обществен строй, базиран на експлоатацията и ограбването на други хора с по- малки възможности за реализация и работа.”

В този цитат има една истина и три заблуди. Истината: „… трябва да си спомним всичко написано против него (капитализма) в старите учебници по Научен комунизъм, защото всичко казано там е вярно, … Накратко това е обществен строй, базиран на експлоатацията и ограбването на други хора …”
Първа заблуда: „ Ако сме приели… капитализма като обществен строй и нова, желана, ценностна система… !?” Съждението би било научно екзактно, ако субектът е поставен в единствено число, защото аз и милиони като мен в целия т. нар. Социалистически лагер не приеха, не приемат и няма да приемат капитализма като „ … нова, желана ценностна система…”.
цитирай
5. jelezov - ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ПРЕДИШНИЯ КОМЕНТАР
31.10.2017 11:36

Втора заблуда: „… защото всичко казано там (за капитализма) е вярно, ЗА РАЗЛИКА ОТ ТВЪРДЕНИЯТА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКОТО БЪДЕЩЕ И РАЗВИТИЕ!”
Всичко казана за капитализма, според деденцето, е варно, защото е сетивно достъпно, „видимо”. А написаното за комунизма не е истина, защото комунизъм все още не е имало и следователно той не може да бъде обект за сетивно възприятие и разсъдъчно мислене. Но той има реално битие в бъдещето, като възможност, която е постижима само за разумното мислене, каквото нещастното деденце видимо не притежава.
Трета заблуда: „… други хора с по- малки възможности за реализация и работа.” С тази мисъл деденцето изразява най-широко разпространеното ОПРАВДАНИЕ на капитализма: „… експлоатацията и ограбването …” са оправдани, защото са резултат от природна причина – различие във възможностите на индивидите „за реализация и работа”.
ОСНОВНАТА заблуда в постинга: съществуващият у нас капитализъм не е добър, защото е резултат на погрешен избор. Вместо да изберем шведския модел, където всичко е прекрасно, сме избрали американския, който също не е лош, но у нас е с влошено качество, защото сме забравили или не пожелали да внесем и редица атрибути, които там го правят добър.
цитирай
6. kvg55 - jelezov,
31.10.2017 13:13
Всеки български индивид според интересите си е възприел специфично десетоноемврийската контрареволюция. Интересното е, че с течение на времето броят на пострадалите от "мероприятията на народната власт" се увеличава. Типично по български, както до 1989 година постоянно изникваха АБПФК. Знаем, че развитието не върви само напред и нагоре. Има застои, връщане назад и скок напред. Така се случи и с реалния социализъм, улеснено и от глупостта и предателството Горбачови. Така че "победата" и "вечността" на капитализма са измамни. Буржоазното общество е в разпад, което личи от лицемерно пропагандираните евроатлантически ценности. То вече съществува само при грубо ограбване природните богатства на други страни - Ирак, Либия. То не предлага друго разрешение на международните проблеми, освен войната. А природните богатства на Русия са много привлекателни за САЩ, които неистово желаят, но не смеят да започнат война с нея. Предстоят ни велики събития.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jelezov
Категория: Политика
Прочетен: 759052
Постинги: 222
Коментари: 753
Гласове: 1615
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031