Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2011 19:04 - ДВЕТЕ МАНТРИ НА НОВИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ
Автор: jelezov Категория: Политика   
Прочетен: 1976 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                                                                       Желю Железов       

 

 ДВЕТЕ  МАНТРИ НА НОВИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ

 

Обяснение за тези, които не знаят що е то „мантра”: това е хиндуистка, а по косно и будистка религиозна дума на санскрит и означава „средство на съзнанието”, най-често превеждана като „заклинание”. (Уикипедия).

В словото на г. Плевнелиев на пресконференцията, по случай изборната победа, най-често звучаха две словосъчетания: „модерна България” и „еврпопейско развитие”. Според мен, това са чиста проба „мантри”, а не понятия с конкретно съдържание.

Прилагателното „модерно” в повечето западноенропейски езици означава „ново”. Епохата след Средновековието в Европа се нарича Temps moderne” и се превежда като „Новото нреме”. В българския език „ново” и „модерно”, макар и с близко смислово натоварване, не са синоними. Когато г. Президентът казва „модерна България”, сигурно си представя магистрали, бизнес центрове и тям подобни инфаструктурни обекти, т. е. една натруфена територия. Но, точното съдържание на това понятие е „буржоазна България”, т. е. страна, в която господстващ е капиталистическият обществен строй, - срамежливо назоваван „демокрация и пазарна икономика - който замени социализма,  колабирал и скоропостижно починал след 1989 г. Широко известно е, че откак съществува капитализмът като обществен строй, светът е разделен на развити и богати, и на слаборазвити и бедни държави. Последните е прието да се наричат „Пириферия”. След 1989 г България попадна в Периферията, доказателство за което са стандарта и качеството на живот на огромното мнозинство от българите. Като член на ЕС тя си остава бедна страна от неговата перифирия. И ще си остане такава докато властта е в ръцете на компрадорската буржоазия. Една власт, изразявяща интересите на националната буржоазия следователно и интересите на буржоазната нация, каквато не е властта на ГЕРБ, поне би се опитала да измъкне страната от положението й на периферия.

Нашата интелигенция е длъжник на народа, доколкото ограбването на националното богатство от чуждия капитал, с посредничеството на компрадорите, за нея е тема табу. Ако хората разбираха как чуждият капитал ежегодно присвоява  12-15 млрд. лева от националното ни богатство, процентът на гласувалите за ГЕРБ и г. Плевнелиев надали щеще да надхвълби 5-6, защото той и патронът му ББ са типични компрадори. Икономическият живот на една нация е може би най-трудният обект на човешкото познание. По този повод Хенри Форд отбелязва:

„Достатъчно е, че народът не разбира нашите банкова и парична система. Защото ако ги разбираше, предполагам, че още преди изгрев слънце щеше да избухне революция.”

Признаците на империалистическата политика на ограбване на страните от Периферията, с задължителното посредничество на местната компрадорска буржуазия, са твърде много. Тук ще спомена само накои от най-важните:

-          господството, именно господството, а не  просто присъствието на чуждестранная капитал над националната икономика. Това са любимите на властниците „стратегически инвенститори”.

-          Осигуряване на блогоприятна бизнессреда за чуждия капитал с финансова стабилност, поддържана чрез мизерията на трудещите се.

-          Приоритетно развитие на инфаструктурата и най-вече на пътищата и съобщенията. Това е нещо с което винаги е започвала колониалната експанзия на метрополиите.

-          Деиндустриализацията на страната, прикривана обикновено с идеологеми като „постиндестриално общество” и др. под.

-          Първоначално сриване на националното многоотраслово селско стопанство с последващата му латифундизация.

-          Варварско отношение към науката, научните изследвания и образованието. Спомнете си за “феодалните старци от БАН” на министър Дянков

-          Съзнателна замяна на изконната българска душевност с т. нар. „масова култура” на метрополиите.                                                      

Любезният читател вероятно би могъл, в коментарите си, да добави още съществени признаци.

            Другата мантра – „европейското развитие” - си остава безсмислица, ако не се уточни смисълът на прилагателното „европейско”. Хиляди неща могат да бъдат назовани като европейски, но тук става дума за социално-икономическата ориентация на Съюз от европейски държави, по-точното определение но която е „капиталистическа”. Един ден – и той не е далеч - ЕС ще се превърне в Европейски социалистически съюз  и тогава развитието логично ще се определи като социалистическо, а „европеско” ще е прилагателно за обозначаване географската принадлежност на бъдещия ЕСС.

            Резултатите от изборите за президент показват съвсем убедително, че осъзнато ориентираните и желаещи европейско капиталистическо развитие на България не са повече от една четвърт от гражданите й. Останалите три четвърти все по-ясно исъзнават ще осъзнават, че капиталистическото развитие, особенно в неговия компрадорски въриант, и независимо от тава дали ще бъде европейско, американско или азиатско, не отговаря на жизнените им интириси.

     

октомври 2011 г.




Гласувай:
3



1. zaw12929 - НЕЩО ЗА НОВИЯ ПРЕЗИДЕНТ, А ТОЙ ЩЯЛ ДА ...
06.11.2011 18:42
НЕЩО ЗА НОВИЯ ПРЕЗИДЕНТ, А ТОЙ ЩЯЛ ДА ПРОВЕТРЯВА ПРЕЗИДЕНТСТВОТО, ДА УВОЛНЯВА, ДА ... НИ ДИКАЗВА, ЧЕ И ПРЕЗИДЕНТСТВОТО Е "ОБРАН БУСТАН" И ДА НИ ЗАНИМАВА С ТОВА КАКВО Е ПРАВИЛ ПРЕДНИЯ ПРЕЗИДЕНТ... СТАРАТА ИСТОРИЯ
НАЙ СЕТНЕ ЩЕ СЕ ЗАЛОВИ ЛИ НЯКОЙ С РАБОТА ЗА СПАСЯВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА, КОЯТО ПОТЪВА, ДОКАТО НИЕ СЕ БОРИМ ПОМЕЖДУ СИ..... ДОКОГА? СПРЕТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jelezov
Категория: Политика
Прочетен: 760153
Постинги: 222
Коментари: 753
Гласове: 1615
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930