Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2013 12:53 - диспут с андрешко
Автор: jelezov Категория: Политика   
Прочетен: 3115 Коментари: 7 Гласове:
3

Последна промяна: 12.06.2013 13:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ДИСПУТ С andreshko (MIX ОТ ДВА КОМЕНТАРА. За яснота кликни върху "Предишен постинг"!)

Господине,

Независимо от това какъв смисъл влагате в обръщението „Професоре”, съм длъжен да заявя, че, за радост, не съм никакъв професор, нито доктор или кандидат на науките. Аз съм само един обикновен почти 80-годишен подполковник от артилерията, от резерва разбира се. Обикновено младият човек, който евентуално ще прочете тези редове, най-вероятно ще си помисли – Какво ли смислено може да ни каже един 80-годишен старец? Така ли е?

Жизненият опит, осмислян от прочетените много хиляди страници от творчеството на античните елински философии, от титаните на мисълта от епохата на Ренесанса и Новото време, от теоретичното наследство на Маркс, Енгелс, Ленин и Сталин, от съвременните буржоазни, марксистки и неомарксистки мислители, е ценност, която проси за поне малко внимание и снисхождение.

         Сега по същество!

Препрочетох Постинга ви и отново се убедих, че съм прав в констатацията си за качествата на писанието ви. Не се обиждайте! Простотии и глупости пишат и умните, и много и не до там умните по природа. Обикновено причина за оглупяването е прекомерната идеологическа обремененост на съзнанието на индивидите. За какво иде реч?

Известно е, че историята на човечеството започва преди около 8 хил. години  с появата на социалните класи, с разделението на господстващи и подчинени, експлоатирани и експлоататори, бедни и богати. Преди това в продължение на стотиците хиляди години на предисторията хората са живели в условията на първобитен комунизъм. Съвременната наука доказва две неща: първо, именно класовото разслоение на обществата е стимулирало грандиозния и все по-ускоряващ се всестранен прогрес на човечеството. Това вие проумявате, но не сте в състояние да разберете втория научен извод: съвременното фантастично развитие на производителните сили на човечеството е направило излишна и пагубна частната собственост върху средствата за производство, която е в основата на всички колизии на съвременността. Тази втора, наглед лесна за разбиране истина, е непонятна за вас и това не се дължи на природна умствена недостатъчност, а причината е в ценностната ви установка, според която робовладелците, аристокрацията и буржоазията са от добрите; обществата, на които те са в основата са „нормални” и от Бога дадени, а робите, крепостните селяни и наемните работници са от лошите; техните идеи за свобода, равенство, братство и справедливост – престъпни. Затова комунизмът и като наука и като идеология на наемните работници ще остане непонятен за вас, и това винаги ще бъде предпоставка за съчиняване на глупости. А комунизмът е и ценност, и истина , защото е в руслото на историческата необходимост.

         Конкретно проблемът за въпросното ново министерство, вашата трактовка на който определям като „поредна простотия”, ще бъде коментиран в моя Блог

ВТОРИЯТ КОМЕНТАР

„Прекрасното и задълбочено „определение” „ поредна простотия” е провокирано както от съдържанието на Постинга ви, така и от вашия коментар върху моя Постинг.

Вашият Постинг съдържа една банална инсинуация и също така банална претенция.

Инсинуация е т. нар. от вас „Тройна коалиция”. Такава няма и не може да има, защото идеологията на партия Атака, като откровено фашизоидна партия, е несъвместима с идеологиите на другите две буржоазни партии – БСП и ДПС.

Претенцията за публично огласяване на подробна концепция за работата на новото  министерство е банална, защото почива върху илюзията, че идеята за него не е нищо повече от хрумване. Според мен, идеята за това министерство е породена от следното обстоятелство: както е известно, в капиталистическата „свят-система” са възможни, абстрактно казано, два вида икономически политики: неолиберална и неокейнсианска. Първата днес е господстваща. Приемам, че новото министерство ще бъде плах опит за постепенно преминаване към неокейнсианска политика, опит подхранван от надеждата, че на следващите избори социалдемокрацията ще вземе властта в ЕС и щe се опита да въведе неокейнсианска икиномическа политика в целия Съюз. А с това и т. нар. „Държава на всеобщото благоденствие”, просъществувала няколко десетилетия в Европа след Втората световна война и заменена от татчеризма и рейгъномиката.

Другата „поредна простотия” е измислината от вас аналогия, между „9 юни” и „12 май”. Интересно ми е, как бихте могли да докажете правотата на тази химера? Очаквам да го чуя.

Сега за ЯЕЦ „Белене”. В Блога ми има Постинг със заглавие „РЕФЕРЕНДУМЪТ ЗА ЯЕЦ „Белене” от 15. 10. 2012 г. Освен казаното там, мога да допълня и обобщя следното: видно е, че новото Правителство на премиера Орешарски все още няма, а и не би могло да има, твърдо мнение за или против изграждането на Централата. Причина: то осъзнава факта, че Българската държава, като малка страна от периферията на капиталистическата „свят-система”, с обрулена от неолибералната политика икономика, не е способна да изгради Централата със собствен капитал, като своя собственост. Тепърва ще се обсъжда дали е възможно и изгодно построяването й от чужд или български инвеститор като частна собственост, или финансиране чрез държавен заем от народа, или от чужд източник. Аз съм на едно мнение с тези учени и експерти, които са твърдо убедени, че в средносрочна перспектива на страната ще е абсолютно потребен подобен крупен източник на енергия. За разлика от тях, смятам, че при вземането на окончателно решение за изграждане на Централата трябва да се има предвид и възможността за изобретяването на източник на т. нар. „Свободна енергия”, което, аз съм убеден, е реално възможно, макар и с малък процент на вероятност, въпреки че официалната наука го определя като „лъженаука”.

Подобна негативна оценка заслужават и следните ваши мисли:

„ПОЗДРАВИ ОТ ЕДИН "ГЛУПАВ ПРОСТАК" КОЙТО ВИНАГИ И ЗА ВСИЧКО СИ ЗАДАВА ВЪПРОСА "ЗАЩО", А НЕ КАК И КОЙ, И ТЪРСИ ЕДИН ОТ МНОГОТО ОТГОВОРИ- НЕ КОЙТО НАЙ-МНОГО МУ ХАРЕСВА, А ОКОЛО КОЙТО СА СЕ СЪБРАЛИ ПОВЕЧЕ "УМНИ И КОМПЕТЕНТНИ ПО ВЪПРОСА ГЛАВИ".

Хората, „които винаги и за всичко си задават въпроса „защо”, а не как и кой” се наричат детерминисти. С въпроса „защо” се търсят причините за ставането и съществуването на нещата, т. е. тяхната закономерност. Детерминизмът все още е в основата на научната парадигма на естествознанието. Когато обаче детерминистът обърне взор към обществото и неговите проблеми, разумът му губи голяма част от силата и възможностите си, защото се сблъсква с неразрешимото противоречие между необходимостта и свободата. Това най-дълбоко противоречие на Битието Уилям Джеймс – бащата на американската прагматична философия – някога нарече „дилемата на детерминизма”. Марксовото „материалистическо разбиране на историята” (марксистката философия на историята) фактически е решението на въпросната дилема, решение, постигнато чрез преместване на ударението от въпроса „защо” към въпросите „кой” и „как”.

Хората сами правят своята история, но те я правят не произволно, не при избрани от самите тях, а при непосредствено заварени, дадени и наследени обстоятелства. Традицията на всички мъртви поколения тегне като кошмар над умовете на живите. …”  (К. Маркс. ОСЕМНАДЕСЕТИ БРЮМЕР НА ЛУИ БОНАПАРТ. т. 8, с.117)

Втората част на цитата от вашия коментар „… И ТЪРСИ ЕДИН ОТ МНОГОТО ОТГОВОРИ- ...” показва недвусмислено, че авторът му е най-обикновен конформист.

Надявам се, Господине, да продължим диспута , и то все в същия безкомпромисен и безцеремонен ключ!




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Уважаемий "80-годишен подполковник от артилерията, от резерва разбира се"
12.06.2013 14:38
БЛАГОДАРЯ ЗА НЕВЕРОЯТНИЯ ПОСТИНГ. ЛИЧИ, ЧЕ НЕЩО МНОГО ВИ Е ЗАБОЛЯЛО И Е ЗАСЕГНАЛО НЯКОИ СПОМЕНИ ОТ ЯВНО "БОГАТОТО ВИ МИНАЛО". НО КАКВО ДА СЕ ПРАВИ, ПОНЯКОГА И БОЛИ.

Имам съмнения, че вече, или от известно количество години, сте изпаднали в състояние на АПЕРЦЕПЦИЯ. За да бъдете обаче в крак със съвременния живот, Ви е необходимо да притежавате и способност за ПЕРЦЕПЦИЯ, но явно поради възрастта си вече не я притежавате.

Също така трябва да Ви припомня, че реалният живот не е просто поредица от ПОСТУЛАТИ.
Всяко действие, или събитие задължително подлежи на АНАЛИЗ, който започва с въпроса "защо". АНАЛИЗЪТ задължително трябва да бъде съпътстван от мисловния процес СИНТЕЗ. Той включва много "операционни системи" в човешкия мозък. Стига да са останали достатъчни и дълбоки гънки по кората му.
Като резултат от горното много често се стига до АНАЛОГИИ.
В този дух ...

В същност Вие сте достатъчно зрял, врял и кипял и просто е излишно да Ви убеждавам в нещо извън Вашия мироглед и което заради преклонната си възраст няма как да промените.

Желая Ви здраве и Ви оставям във времето, когато всичко беше "ясно и прекрасно сдъвкано" и ако трябваше да се направи нещо извън разрешеното по волята на Партията , ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се ходеше в съответния комитет , за да се "свери часовника". В противен случай .... дали всъщност си спомняте ???
Ако пък много желаете да дискутирате поради излишно време и сърбеж в мозъка, Ви препоръчвам следните "достойни" опоненти, или съмишленици /както ги приемате/. Изборът си е Ваш :

fascindoo, andrei, vmir, ssstto, tomcat2, nikikm, chavdar01, vencivaleri1951 и още достойни за вниманието Ви.

А мен забравете ! :)


цитирай
2. анонимен - Пропуснах "КОНФОРМИЗМА"
12.06.2013 15:22
ДОСТАТЪЧНО Е САМО ДА СПОМЕНА ВСИЧКО ИЗВЪРШЕНО ОТ 8 ГОДИНИ И ЗАМЕТЕНО ДНЕС ПОД ЧЕРГАТА ОТ СМЕХУРКО И КОТИЛОТО ЯДРЕНИ ЛОБИСТИ ОКОЛО НЕГО ОТНОСНО ЯЕЦ "БЕЛЕНЕ", КАКТО И ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО И ЛЪЖИТЕ ОКОЛО РЕФЕРЕНДУМА, ЗА КОЙТО СЕ ПРЪСНАХА 20 МИЛИОНА ЛЕВЧЕТА.

НЕ ТОЛКОВА ОТ ВАШАТА ПОДПОЛКОВНИШКА ПЕНСИЯ, А ОТ ПЕНСИЯТА НА ВДОВИЦИ И СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ ЗА ИЗНЕМОГВАЩИ ВЪЗРАСТНИ, БЕЗРАБОТНИ И УМИРАЩИ ОТ ГЛАД .

СЪБУДЕТЕ СЕ И СЕ ЗАСРАМЕТЕ КАТО ПОСИПЕТЕ УМНАТА СИ ГЛАВА ПОНЕ С ЕДНА ШЕПА ПЕПЕЛ ОТ ИЗГОРЯЛИТЕ НАРОДНИ НАДЕЖДИ ОЩЕ В НАЧАЛОТО НА ТОВА
"ДВУПАРТИЙНО ПРАВИТЕЛСТВО НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ", КОЕТО ЗА СРАМ И ПОЗОР СЕ СЪГЛАСИ ДА БЪДЕ "КРЕПЕНО СЪС СРЕДНИЯ ПРЪСТ" ОТ ЕДИН РАЗБЕСНЯЛ СЕ "НЕОНАЦИОФАШИСТ" !

ПО-ГОЛЯМ ПОЛИТИЧЕСКИ КОНФОРМИЗЪМ, ГРАНИЧЕЩ С НАЦИОНАЛНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НЕ Е ИМАЛО В ИСТОРИЯТА НИ !

А " античните елински философии, от титаните на мисълта от епохата на Ренесанса и Новото време" ЩЕ СЕ ОБЪРНАТ В ГРОБА АКО МОГАТ ДА РАЗБЕРАТ С КАКВА ЦЕЛ ГИ ЕКСПЛОАТИРАТЕ .

НЕ СПЕКУЛИРАЙТЕ ДЕМАГОГСКИ С "МАРКС , ЕНГЕЛС, ЛЕНИН, съвременните буржоазни, марксистки и неомарксистки мислители".

А ПОРТРЕТЪТ НА СТАЛИН СИ ЗАЛЕПЕТЕ НА ЧЕЛОТО !
цитирай
3. bumerang - Имам въпрос към автора относно заключението му:
15.06.2013 10:55
"...съвременното фантастично развитие на производителните сили на човечеството е направило излишна и пагубна частната собственост върху средствата за производство, която е в основата на всички колизии на съвременността.?

Чия собственост трябва да бъдат, според Вас средствата за производство, за да няма колизии?
цитирай
4. jelezov - Проблемът за собствеността върху ...
15.06.2013 15:53
Проблемът за собствеността върху средствата за производство е, както казват, „ДУШАТА” на Марксовото учение, което се вижда и от двата цитата.
„Частната собственост като противоположност на обществената, на колективната собственост, съществува само там, където средствата на труда и външните условия на труда принадлежат на частни лица. Но според това, дали тези частни лица са работници или неработници, и частната собственост има различен характер. Безкрайните нюанси, които тя има на пръв поглед, отразяват само междинните състояния, които лежат между тези две крайности.” (К. Маркс. КАПИТАЛЪТ т. І, Съч. т. 23, с. 762.)
„Монополът на капитала става окови за онзи начин на производство, който е стигнал до разцвет заедно с него и под неговия покрив. Централизацията на средствата за производство и обобществяването на труда стигат до една точка, когато те повече не се побират в своята капиталистическа черупка. Тя бива пръсната. Удря часът на капиталистическата частна собственост. Експроприаторите биват експроприирани.” (Пак там, с. 764. Руско изд. с. 772-773.) Който ползва руски език, може да чете произведенията на Маркс и Енгелс в Мрежата.
Обикновено не се разбира, че социалистическата собственост е отрицание само на КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА частна собственост.
Маркс не ни е оставил препоръки за възможните и предпочитаните социалистически форми, защото не може „да се създават рецепти за готварницата на бъдещето”. Държавната форма (национализацията) е допустима само когато други форми са невъзможни за експроприация на капиталистическата собственост. Днес най-перспективна от многото междинни е формата на собственост, реализирана в испанската Кооперативна корпорация МОНДРАГОН. Основната причина за краха на европейския реален социализъм бе нежеланието и/или неумението на партийната номенклатура да реформира, от етап на етап, формата на собственост върху средствата за производство и зависимите от тази форма политически и нравствени отношения
цитирай
5. bumerang - от опита и наблюденията, които имам
16.06.2013 16:33
съм стигнала до заключението, че средствата за производство са по- и най-ефективни, когато са частна собственост. Кооперациите са сдружения също на частни собственици. Но от своя страна в колективните органи на управление каквито са управителните съвети има предпоставки за неефективност при управление на чуждата собственост и възможност за различни други неетични действия. А когато има предпоставки, винаги ще се намери и някой, който да се възползва от тях. Примери има около нас колкото искаш - корупция и измами навсякъде - включително и по най-високите етажи, включително от уж първите хора в държавата.
Не частната собственост е пречката пред социалната държава,защото тя я прави истински ефективна - частникът няма как да открадне от себе си - затова принадената стойност е най-висока именно при нея. Оттам нататък е проблема - начина по който държавата да регулира връщането й към трудещите се отново - за възпроизводство на нови работни места и не съсредоточаването й в ръцете на единици от обществото. Справедливо е частният собственик, който е успял с ума и с труда си да извлече от собствеността си най-висока ефективност т.е. да създаде най-много блага да получи и да има повече от оня, който предлага само двете си работни ръце, но държавата е тази, която трябва да определи колко повече, и колко да влезе от принадената стойност в хазната, за да осъществява тя своите социални функции.
цитирай
6. jelezov - „БЛАГОДАРЯ ЗА НЕВЕРОЯТНИЯ ПОСТ...
16.06.2013 17:04
„БЛАГОДАРЯ ЗА НЕВЕРОЯТНИЯ ПОСТИНГ. ЛИЧИ, ЧЕ НЕЩО МНОГО ВИ Е ЗАБОЛЯЛО И Е ЗАСЕГНАЛО НЯКОИ СПОМЕНИ ОТ ЯВНО "БОГАТОТО ВИ МИНАЛО". НО КАКВО ДА СЕ ПРАВИ, ПОНЯКОГА И БОЛИ.”
Така започва първият от двата последни коментара на andreshko. А вторият завършва с „А мен забравете!” Между двата израза е заключен текст, който сам по себе си не заслужава внимание, доколкото е набор от баналности, които авторът се стреми да тушира с няколко не на място употребени научни термини: аперцепция, перцепция, анализ и синтез, постулат, аналогия. Реших все пак да ги коментирам, не заради автора им, а от уважение към читателите на този Блог. Ще се спра само на три момента.
„… НЕЩО МНОГО ВИ Е ЗАБОЛЯЛО …” Да! Боли ме за това, което се случва след 1989 г., за реставрацията на капитализма. Боли ме и се срамувам пред себе си и пред хората, заради това че преди 1989 г. не направих всичко, на каквото бях способен за предотвратяване на израждането на БКП в дребнобуржоазна партия. Израждане, което обяснява последвалия крах на социализма. Израждане, което не беше фатално неизбежно. Съвсем естествено е, че това, което педизвиква у мен болка и срам, радва хора като наш andreshko.
Едно от малкото неща, които ме радват е интелектуалното и нравственото превъзходство на комунистите над техните заклети врагове, част от кохортата на които е и нашият герой. В такива моменти винаги си спомням стихотворението "ВЯРА" на Вапцаров
Вторият момент третира конформизма. Да напишеш за себе си почти енциклопедично определение на конформизма и да го търсиш другаде, където дори и да го има, е исторически оправдан, е меко казано наивно.
Накрая обяснявам защо причислявам и Сталин към великите комунисти. Той така или иначе ще бъде признат за личност на ХХ век. За тези които ползат руски език препоръчвам дигитализираната книга "АНТИСТАЛИНСКАЯ ПОДЛОСТЬ" на известния американски учен. проф. Гровер Ферр. Той убедително доказва, че всичките 61 обвинения срещу Сталин в секретния доклад на Хрушчов пред ХХ конгрес на КПСС са лъжа.
цитирай
7. jelezov - ОТГОВОР НА 5.bumerang
17.06.2013 01:46
Госпожо,
Много сте права, когато казвате „от опита и наблюденията, които имам съм стигнала до заключението, че средствата за производство са по- и най-ефективни, когато са частна собственост.” Толкова много сте права, колкото са били и са прави хората, които в продължение на хиляди години в резултат на своя опит и наблюдение са стигали и стигат до извода, че Земята е плоска Подобни умозаключения Хегел определя с понятието „привидност”, която винаги не съвпада с истината, освен когато става дума за банални случаи. Когато предмет на познанието е общественото производство на материални и духовни блага – най-сложния и най-трудния за познание феномен на социалното Битие - различието между привидността и истината е огромна.
Срещал съм високо образовани хора, които не различават понятията „добавена стойност”и „принадена стойност”. Струва ми се, че и вие ги бъркате в абзаца, посветен на „социалната държава”. Когато пишете за принадената стойност, като мяра за ефективност, най-вероятно си представяте добавената стойност. В т. нар. „социални държави”, появили се в Западна Европа след войната, собствеността върху средствата за производство в промишлеността, услугите и търговията бе Държавна около 50%. Именно благодарение на това те бяха и „социални”. Социалността им се изпари под влияние на неолибералната икономическа политика, която подеха Татчър и Рейгън, сърцевина на която беше пълната приватизация. Днес, в условията на задълбочаваща се глобализация, елементи на „социалност” са възможни само в някои от страните от Центъра на капиталистическата „свят-система”. България не може да стане социална държава докато се намира в Периферията на същата система. А до кога ще бъде там, никой не може да каже.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jelezov
Категория: Политика
Прочетен: 759269
Постинги: 222
Коментари: 753
Гласове: 1615
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031