Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2018 17:02 - КОЛЕДНИ РАЗМИСЛИ
Автор: jelezov Категория: Политика   
Прочетен: 2478 Коментари: 12 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
КОЛЕДНИ РЕЗМИШЛЕНИЯ Не съм религиозен, но на този ден мислите за бъдещето - на близките ми, моето, на хората и на човечеството изобщо – придобиват особен смисъл. Написах „не съм религиозен“, а не „вярващ“, защото невярващ човек е същество невъзможно. Аз вярвам в Бог точно така, както са вярвали Бенедикт Спиноза и Карл Маркс. Вярвам в Науката, въпреки че равнището на хуманитарните и социалните науки, за разлика от природните и техническите, е много плачевно, особено у нас, в България. Разбирам, че доказателство на истинността на такова твърдение изисква огромен по мащабите си анализ, затова ще си пазволя само два примера, за което предварително се извинявам. Първият е широко лансираната идея за „ЕДИНЕНИЕ“ на нацията. Тя е наивна, ненаучна, смехотворна, защото е изградена върху ненаучно разбиране за нацията, като един от видовете човешки общности. Ненаучна е, защото не разкрива природата и причините на разединението, както и реално възможните и необходимите пътища за неговото преодоляване. Защото преодоляването му ще е тъждествено с бавно и мъчително отмиране на буржоазната нация и заместването й с нов вид общност, който, за разлика от буржоазната нация, не може да се роди стихийно; изисква предварителна научна разработка и осъзната борба, а не единение. Вторият пример: преди дни, в интервю пред БНТ, в предаването на Георги Любенов, Сергей Станишев изрече определението „пазар на труда“, с осъзнатата или не претенция, че го използва като нучно понятие, каквото то не е. За феномена, който се определя с този глупав израз, съществува научното понятие „ПАЗАР НА РАБОТНАТА СИЛА“ Ще обясня, защо изразът е глупав. Представете се , че един привърженик на този израз отива в текстилен магазин, да си купи два метра шаек за потури. Продавачът му отмерва два метра, купувачът плаща, без да знае, защо плаща точно толкова и затова прибира метъра (мярката), а не стоката. Жестоката истина е, че съзнателно употребяват глупавия израз апологети на капитализма, за да прикрият очевадния факт, че работодателят НЕ плаща целия труд на наемния работник и затова „пазар на труда“ е non-sens. Защото пазарът е пазар, когато размяната е еквивалентна.



Гласувай:
5



1. rosiela - Хайде холан!
25.12.2018 17:07
И бай Тошо пееше за единение за нацията, но такова с него и ЦК - истите на БКП, на ДКМС, по същество нямаше!
цитирай
2. radostinalassa - Отговор на въпроса за връщането на социализма даде ...
25.12.2018 17:22
Путин в пресконференцията си. Социализмът фалира, но някои негови добри идеи трябва да се осъществят- безплатно здравеопазване напр. Хората без осигуровки си умират свободно.
цитирай
3. rosiela - Кой точно Путин? Защото Людмила Путина във филм разказва за двама и други прогнози прави за Русия?!
25.12.2018 17:34
radostinalassa написа:
Путин в пресконференцията си. Социализмът фалира, но някои негови добри идеи трябва да се осъществят- безплатно здравеопазване напр. Хората без осигуровки си умират свободно.

цитирай
4. kvg55 - jelezov,
25.12.2018 19:26
Опортюнистът-буржоа Станишев е далече не само от политическата икономия, но и от всяка наука.
цитирай
5. planinitenabulgaria - Имам чувството, че някои недоразбират феномена Радостинчето, Милото.
25.12.2018 20:17
Тя е не само гениална, тя е и генитална и комбинацията на тези две нейни особености я прави разбираема само са специалистите с много голяма гросмайстроска сила...
Прилагам и един таг: ВВ1951. Само аз я разбирам, а той може дай помогне...
Честита Коледа на Радотинчето, Милото, все така усърдно да радва нетоовите маркспропутинци!
цитирай
6. rosiela - Коста, ти надмина представите ми за свежо слово! Още не мога да спра да се смея.
26.12.2018 17:03
planinitenabulgaria написа:
Тя е не само гениална, тя е и генитална и комбинацията на тези две нейни особености я прави разбираема само са специалистите с много голяма гросмайстроска сила...
Прилагам и един таг: ВВ1951. Само аз я разбирам, а той може дай помогне...
Честита Коледа на Радотинчето, Милото, все така усърдно да радва нетоовите маркспропутинци!

цитирай
7. radostinalassa - Каква ли поетеса си, щом се смееш на..
28.12.2018 22:20
цинизмите на простоватите блогъри? Простовата? Или беше от Умноландия. Времето ще покаже кой колко е умен , и кой е простак.
цитирай
8. radostinalassa - rosiela - Аз не съм набожна ...
29.12.2018 11:31
но смятам същото и за тебе.
цитирай
9. krumbelosvet - Ох, "еквивалентна размяна" е АБСТРАКЦИЯ
09.01.2019 22:40
и не съм видял в реалната икономика такова животно.
Според мен, много по-вярно го е казал библейският Исус син Сирахов:
"Така както между камъните в зид се забива гвоздей, така между покупка и продажба се вмъква грях". Защото пазарната цена НЕ Е резултат на пазарлък и надлъгване, САМО ПО ИЗКЛЮЧЕНИЕ. Доказателство? Огромната роля на РЕКЛАМАТА, т.е НАДЛЪГВАНЕТО.
цитирай
10. krumbelosvet - ПП :
10.01.2019 11:08
Но НЕ Е ИЗЛИШНА тая абстракция на гения. Ако не "обществено-необходим труд", съществува, макар и неизмерима СУМАТА от труда на всички работещи, и ИЗМЕРИМАТА СУМА от принадените стойности, "мъртвият капитал" в трезорите, който е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО във властта на световните банкери, за да могат с неговата мощ да изпият кръвта на живите - и на живия капитал, и на живите работещи. Което и правят В МОМЕНТА.
Простете за НЕпрецизния текст, но то и у Маркс се срещат такива. Как ги е редактирал Енгелс, той си знае. (Колко съм скромен, сравних се с Маркс. Още веднъж простете. Вярвам, че като Маркс имате чувство за хумор. Той май беше казал веднъж, че не е марксист.)
цитирай
11. jelezov - Последните два коментара на kru...
10.01.2019 22:57
Последните два коментара на krumbelosvet ме зарадваха, защото са рядък случай на умни съждения в моя блог, върху идеи, за осмислянето и формулирането на които съм отделял много десетки часове. Но ме и натъжиха, защото се оказва, че от блогърите на blog, които, предполагам, са хиляди, както и от пришълците, също хиляди, не се намериха читатели, които се вълнуват и правят усилия за научно осмисляне на проблеми, като природата на нацията като исторически продукт, причините за нейното разделение и реално възможните начини за единението й. Много по-важен и дори съдбовен е проблемът, който се изразява с термина „пазар на труда“ – употребяван без свян от учени и политици от целия идеен спектър. Употребата му като заместител на научното понятие „пазар на работната сила“ за едни е резултат от научно невежество. За други е осъзнат начин да се отрече експлоатацията на човек от човека, като необходима, но и най-дълбока порочна същност на капитализма.
цитирай
12. krumbelosvet - Към комент 11
11.01.2019 10:05
Колега jelezov, колко ли са в СТРАНАТА хората като вас, влезли в ТЪНКОСТИТЕ на икономикса, още по-малко на Маркс?
Събитията, събития СМЪРТОНОСНИ, гърмят в ушите ни като бомби, и това не настройва към тънкости. С известно усилие схванах донякъде разликата между пазарите на "работната сила" и на "труда".
Според мен, за разлика от БЕЗСПОРНАТА ПРИЧИНА за цикличните кризи на "свръхпроизводство" - липсата на пари у работещите за изкупуване на произведеното, тезата за експлоатацията е спорна, И НЕ СЛУЧАЙНО. Вярно е, че почти всички капиталисти се стремят да платят на работещите възможния минимум. Но чия е ЗАСЛУГАТА трудът да произвежда ПОВЕЧЕ от жизниния минимум, даже не е спорно. Заслугата е на ТЕХНОЛОГИЯТА и предприемачеството. А работниците не са нито технолози, нито предприемачи (с куриозни изключения).
Английските "фабрични инспектори" от марксово време, олицетворяват една ДЪРЖАВНА и НАЦИОНАЛНА Н Е О Б Х О Д И М О С Т - да се спре израждането на младежите-новобранци за армията. И славата на тия инспектори като достойни мъже доказва... МОРАЛА не само на тия мъже, а и на ОБЩЕСТВОТО. Ако сега у нас, след 30 години погром, пуснем такива инспектори, почти всички ще се корумпират...
Но банкерите от Уолстрийт са му намерили цаката. Без страх печатат долари и раздават кредити на частни лица и държави, даже неизплатими (като на Гърция), за да отлагат и смекчават цикличната криза. И не се смущават от безнадеждните дългове, защото:
Смяташе се, че ДЪРЖАВАТА не може да фалира, защото има право на емисия. Това право в САЩ е в частни ръце. Тия частници не могат да фалират, и няма да позволят и САЩ да фалира, докато ВОЕННАТА ИМ СИЛА, платена изключително от кредиторите на САШ, е достатъчна да не го позволи. Гениален трик...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jelezov
Категория: Политика
Прочетен: 761831
Постинги: 222
Коментари: 753
Гласове: 1615
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930